„Köszönjük,
A lényeg

Újabb 1 nappal meghosszabbították az Izrael és a Hamász közötti tűzszünetet

30/11/2023 10:04

| Szerző: Klubrádió

További egy nappal meghosszabbították az Izrael és a Hamász közötti tűzszünetet. A megállapodás létrehozásában közreműködő katari közvetítők tájékoztatása szerint a fegyvernyugvás meghosszabbításáról mindössze néhány perccel az egyezség lejárta előtt sikerült megállapodniuk a feleknek. Ezzel újabb Gázába hurcolt túszok és izraeli börtönökben fogva tartott palesztinok nyerhetik vissza szabadságukat, és további humanitárius segítség érkezhet az ostromlott övezetbe.

Újabb foglyok szabadultak

Újabb 10 izraeli, valamint két orosz-izraeli kettős állampolgár, és négy thaiföldi túsz szabadult ki a Hamász fogságából. A késő esti fogolycsere részeként az izraeli börtönökben fogva tartott 30 palesztin is elengedtek. Eddig már 73 kiszabadított túsz került vissza Izraelbe, de  számítások szerint még 25 olyan nő és gyermek maradt a Hamász fogságában, akiket az eddigi humanitárius egyezmény szerint hazaengedhetnének. Közben tovább tartanak a tárgyalások a felek között az ideiglenes tűzszüneti egyezmény hosszabbításáról, de Jeruzsálem a maga részéről kizárta a tartós fegyvernyugvást, mert szerinte a terrorszervezet ehhez nem megfelelő partner. 

Terrorakció Jeruzsálemben

Lövöldözés volt Jeruzsálemben. Egy izraeli meghalt, nyolcan pedig megsebesültek, amikor két gépkarabéllyal és pisztollyal  felfegyverkezett terrorista autóval Jeruzsálem egyik bevezető útjához hajtott, majd tüzet nyitottak a buszmegállóban álló civilekre. Végül két biztonsági és egy fegyveres civil agyonlőtte őket. A helyi média szerint kelet-jeruzsálemi palesztinok voltak az elkövetők.