„Klubrádió
A lényeg

Új ügyeleti rendszer: 10 után a mentősöket lehet hívni

24/08/2022 12:36

Hajdú-Bihar megyében tesztelik, majd januártól Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is bevezetik, később a teljes országra kiterjesztik az új háziorvosi ügyeleti rendszert, aminek a lényege, hogy a háziorvosi munkaidőn kívüli, vagyis este 10 után a hívások az Országos Mentőszolgálat központi diszpécser szolgálatára futnak be.

Koronavírus – A mentők lakókat szállítanak el a Pesti út
 
Illusztráció
 
Budapest, 2020. április 9. Mentőautók lakókat szállítanak el a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonából. MTI/Szigetváry Zsolt
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
 

 

A diszpécser kikérdezi a beteget, és azután döntenek a további ellátásról. Akinek sürgős problémája van, azért mentőt küldenek, vagy ha a páciens járóképes, egy ügyeleti pontra irányítják.

A terv szerint minden járásközpontban lesz egy orvos, ezenkívül kialakítanak sürgősségi pontokat, ahol mentőtiszt vagy kiterjesztett hatáskörű ápoló fogadja az ellátásra szorulókat, de szükség esetén ki is mehetnek a beteghez. A Belügyminisztérium a Népszavát arról tájékoztatta, hogy az új ügyeleti rendszer legfontosabb rendező elve a központi triázsolás (a beteg tüneteinek osztályozása), melynek várható eredményeként a beteg kórelőzménye, betegségének rizikó-besorolása, valamint általános állapota alapján a megfelelő ellátóhelyre kerül.

A hajdú-bihari tesztüzemben lényegesen kevesebb páciens érkezett az ügyeletekre, mint korábban, 22 óra után elsősorban akut panaszos betegek érkeznek, akiknek sürgős ellátásra lehet szükségük. A tervek szerint ezért 22 óráig a háziorvosok kapnak nagyobb szerepet az ügyeleti betegellátásban, 22 óra után pedig a mentőszolgálat veszi majd át a feladatot.