„Klubrádió
A lényeg

Új lengyel nagykövet: Lázár János nem mondott igazat a Tranzit fesztiválon

30/09/2022 16:26

| Szerző: Klubrádió

Sebastian Kęciek budapesti lengyel nagykövet szerint nem fedi a valóságot Lázár János kijelentése, miszerint Lengyelországnak a helyreállítási pénzekhez való hozzájutáshoz fel kell adnia a Magyarországgal való együttműködést. A nagykövet szerint ilyen soha nem hangzott el az Európai Bizottság részéről, és szerette volna megbeszélni ezt Lázárral, de még nem kapott választ tőle.

Lázár János miniszter is szóba került abban az interjúban, amit a Mandinernek adott Sebastian Kęciek budapesti lengyel nagykövet. Emlékezetes, az építési és beruházási miniszter a Tranzit fesztiválon arra tett utalást, hogy Lengyelországnak a helyreállítási pénzekhez való hozzájutáshoz fel kell adnia a Magyarországgal való együttműködést. Lázár szerint az Európai Bizottság azt kérte a lengyelektől, hogy "köpjék le a magyarokat, kapnak pénzt, megtették, de nem kaptak" – áll a Népszava tudósításában.

Ezt Kęciek élesen elutasította, szerinte ilyen igény soha nem hangzott el az Európai Bizottság részéről. A lengyel nagykövet fel is vette a kapcsolatot magyar politikusokkal, és mint mondta, "semelyikük nem osztotta a miniszer álláspontját." Lázár Jánosnak is írt levelet az ügyben, választ egyelőre nem kapott.

Kęciek szerint nem titok, hogy Budapest és Varsó álláspontja Oroszország Ukrajnával szembeni támadása kapcsán "bizonyos pontokon eltér", de a lengyel-magyar viszony jövőbeni alakulásáról nem tudott többet mondani, mint amit a lengyel miniszterelnök már korábban kifejtett, mint mondta, "nem venném a bátorságot, hogy Morawiecki szavait értelmezzem."

Kęciek a Mandiner újságírójának kérdésére az interjúban arról is beszélt, hogy több mint ötmillió ukrán lépte át a lengyel határt a háború kitörése óta, közülük becsléseik szerint másfél millióan az országban maradtak, ők rendszerszinten kapnak támogatást a lengyel államtól, a menekült gyerekek többsége iskolába jár. Kęciek szerint a lengyel állam és a lengyel állampolgárok által nyújtott segítség összértéke 25 milliárd zlotyt (mintegy 2100 milliárd forintot) tesz ki.

A lengyel nagykövet kitért arra, hogy Lengyelország már évekkel ezelőtt elkezdte energiaforrásai diverzifikációját, ennek a folyamatnak az egyik utolsó lépcsőfoka, hogy a napokban megnyílt a Dánia felől norvég gázt hozó balti vezeték. Kęciek szerint az ő példájuk mutatja, hogy lehet működni orosz gáz nélkül is.

Az idén áprilisban kinevezett lengyel nagykövet azt is leszögezte, hogy a szankciók működnek, és Oroszország gazdasága hosszú távon még rosszabb helyzetben lesz, az országnak ugyanis "nagyobb szüksége van a világpiacra, mint amennyire a világnak az orosz erőforrásokra." Kęciek szerint a békéért a szabad világ minden országának a maga lelkiismerete szerint minden tőle telhetőt meg kell tennie.

(Forrás: Mandiner, Népszava, hvg.hu