„Klubrádió
A lényeg

Továbbra sem tervez a kormány szigorításokat a vírushelyzet miatt

14/09/2021 10:22

| Szerző: Klubrádió

A Közösségi Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs ülése után Novák Katalin tárca nélküli miniszter sajtótájékoztatót tartott. Meghosszabbítják a CSOK-határidőket és az őstermelők is igényelhetik, marad a Diákhitel plusz.

Az operatív törzs javaslatára a kormány elfogadta, hogy meghosszabbítsák a Diákhitel plusz igénybevételének lehetőségét. Október elsejétől ismét elérhető lesz ez a lehetőség a felsőoktatásban és a felnőttképzésben bizonyos feltételek mellett. Ez 500 ezer forintos szabad felhasználású kamatmentes hitelt jelent. A kormány a Diákhitel pluszt tavaly májusban vezette be és most járt volna le a határideje. Eddig 40 ezer hallgató igényelte.

Novák Katalin elmondta: vannak olyan hallgatók, akik a Brexit mellett is Nagy-Britanniában tanulnak, az ő Diákhitel jogosultságuk megszűnne a Brexit miatt. Azoknak a hallgatóknak, akiknek 2021. január 1. előtt fennállt a jogviszonyuk az Egyesült Királyság valamelyik egyetemével,  jogosultak lesznek a hitelre.

A miniszter elmondta, hogy továbbra sem tűnik indokoltnak, hogy bármilyen korlátozásban gondolkodjon a kormány a vírus elleni védekezés keretében – írja a 24.hu.

Részletek:

Október 1-jétől ismét igényelhető a Diákhitel Plusz. Az egyik legnépszerűbb diákhitel így újabb felsőoktatási hallgatóknak jelenthet segítséget.

Nem esnek el a diákhitel lehetőségétől az Egyesült Királyságban tanuló diákok. Azok a hallgatók, akik 2021. január 1. előtt kezdték tanulmányaikat valamelyik brit intézményben, továbbra is jogosultak maradnak a diákhitelre.

Újabb könnyítésekre számíthatnak az otthonteremtési támogatást felvevők. Például a CSOK esetében 2022. június 30-ig meghosszabbítottuk a gyermekvállalási határidőket.

Jelentősen bővül azoknak a beruházásoknak a köre, amelyekre otthonfelújítási támogatás vehető igénybe. Látás- és hallássérültek, autisták életét megkönnyítő fejlesztésekre is felhasználható, emellett kültéri lépcső kialakítására, felújítására és külső, elektromos munkálatok elvégzésére is kérhetik a családok.

A mezőgazdasági őstermelők, ha családjukkal ugyanazon az ingatlanok laknak és gazdálkodnak, bizonyos esetekben jogosultak lesznek CSOK-ra.

Sajnos vannak olyan tragikus esetek, amikor egy családban meghal az egyik szülő. Ilyenkor az özvegy továbbra is jogosult marad az otthonteremtési támogatásra elhunyt házastársa tb-jogviszonya alapján.