„Klubrádió
A lényeg

Tordai: Az ellenzék nem mutatott fel érvényes világképet

19/04/2022 07:31

Tordai Bence, a Párbeszéd megválasztott parlamenti képviselője szerint  a kampányban Karácsony Gergely főpolgármester is őszintén hitt, "sok mindent alá is rendelt ennek az ellenzéki egységnek". Szerinte nem visz előre, hogy a kudarc miatti egyéni felelősséget százalékra osszuk be az egyes szereplők között, mondta a Telexnek adott interjújában.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Tordai Bence
 
Budapest, 2020. szeptember 28. Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. szeptember 28-án. MTI/Bruzák Noémi
Fotó: Bruzák Noémi / MTI
 

 

A Fidesz vádja, hogy az ellenzék háborúba sodorja az országot, "abszolút váratlanul ért minket ennek hatékonysága". "Láttuk, hogy ez jön szembe, de az én fejemben legalábbis nem állt össze, hogy ennek ilyen súlyos következményei lehetnek".

Azóta felismerték, hogy "ez nagyon is illett abba a 12 éve dédelgetett és épített retorikába, hogy Orbán Viktor mindentől is megvédi a magyar embereket". "Nekik kettő szavuk volt. És ez a két szó ráadásul egy nagyon erős, több mint egy évtizede építgetett narratívára támaszkodott. Nekünk se kétszavas megoldásunk nem volt, mert mindent magyarázni kellett – sőt, magyarázkodni, és defenzívába kerültünk" - mondta.

Az ellenzéknek ezzel szemben "össze nem álló, nem konzekvens, nem erős, sőt, gondolkodási keretet összességében nem adó ellenzéki kampánya volt". Ez "következménye is a sokszínűségünknek, másrészt viszont annak a hiánya, hogy ezt a hitközösséget tudatosan megalkottuk volna". Az a modell, hogy ha „nem tudunk teljesen megegyezni, akkor inkább ne is mondjunk semmi markánsat”, az szerintem nem működik, mondta. Nem mutattak fel az ellenzéki pártok érvényes világképet.

Az az igazság, hogy az egész ellenzéki politizálást egy picit alulnézetből kellene újrakezdeni. A politikánk mégiscsak az emberek egyéni és közösségi igényeinek kiszolgálásán kellene alapuljon. Olyan igényeken, amelyek sokszor tényleg ott kezdődnek, hogy legyen hol aludni, legyen mit enni-inni, mondta.

Azt is mondta, hogy a következő előválasztáson olyan miniszterelnök-jelöltre lesz szükség, aki a pártelit számára is elfogadható. "Abból, hogy a Fidesszel való konszenzust keressük és óvatoskodunk, abból nem lesz egy markáns kampány, ahogy valós alternatíva sem".