„Klubrádió
A lényeg

Több mint 150 áldozat - Rémálomba fordult a Halloween party Szöulban

30/10/2022 09:05

Az előző években a koronavírus-járvány miatt nem tartottak Halloween-ünnepet Dél-Koreában, így az ideire különösen nagy volt az érdeklődés. Ám sajnos tragédiába torkolt az esemény, a tömeg rengeteg embert nyomott össze és taposott el, már 151 halottról tudni, de a szám még növekedhet.

Szöul bulinegyedében, Ithevon városrészében több tízezren - egyes források szerint százezren is - gyűltek össze ünnepelni jelmezben, amikor kitört a pánik. Egyes hírek szerint elterjedt a tömegben, hogy egy híresség is jelen van egy közeli bárban, és a többnyire fiatalokból álló tömeg megindult a szűk utca felé, ahol a Hamilton szálloda áll. Ekkor taposták agyon az emberek egymást, vagy szorították össze úgy, hogy többen nem kaptak levegőt. Nem könnyítette a helyzetet az sem, hogy maszkokban voltak az emberek, amikor valaki rendőri segítségért kiáltott, nem lehetett tudni, hogy valódi vagy jelmezes rendőrök vannak a helyszínen.

140 mentőkocsi érkezett a helyszínre, hogy ellássák a sérülteket, akikből ugyancsak rengeteg van, többeket az utcán próbáltak újraéleszteni. Az eltűntek száma elérte az 3580-at. Az áldozatok - akiknek többsége tizen- és huszonéves - közül nem sikerült mindenkit azonosítani, különösen nehéz a külföldieket. 

A dél-koreai elnök, Jun Szogjol vizsgálatot ígért és november 5-ig nemzeti gyászt rendelt el, valamint az összes áldozat temetési költségét átvállalta az állam nevében.

Frissítés: Azóta 153-ra nőtt az áldozatok száma - a Szöuli Magyar Nagykövetség szerint nincsen magyar az elhunytak közt -, és 82 sérültről tudnak még.