„Klubrádió
A lényeg

Tízezrekkel emelkedik a nyaralás ára az utazási irodáknál

1/07/2022 09:58

Több tízezer forinttal kell többet fizetnie a tervezettnél azoknak, akiknek a nyaralását valamelyik utazási iroda bonyolította az RTL Híradója szerint. Az IBUSZ a kerozin világpiaci árának emelkedésére hivatkozva emelte az árat a gyerekek esetében is. A társaság képviselője megjegyezte, hogy ez vonatkozik a repülővel utazókra, az 50 százalék kedvezmény a gyerekek esetében néhány szálláshelyen érvényes.

A Kartago Tours nyolc százalékot emelt az utazások árain. A cégvezető szerint most jutottak el arra szintre, amikor arról kell dönteniük, hogy ha nem tudnak megegyezni az ügyfelekkel, akkor törölniük kell járatokat.

Júniusban a járatok még működtek veszteséggel, azonban azt, hogy hosszú távon veszteséggel üzemeljen egy teli járat, egyetlen utazási iroda sem teheti meg, mondta.

Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke elmondta, hogy a tavalyi tervezési időszakban az utazási irodák nem számítottak arra, hogy a forint árfolyam így fog változni, továbbá arra sem, hogy az üzemanyag ára a duplájára emelkedik és nem kalkuláltak az orosz-ukrán háborúval sem. Az elnök arra számít, hogy az őszi utószezonban nem terhelik majd plusz költségek az utazókat.