„Klubrádió
A lényeg

Tizedjére módosítják a gránitszilárdságú Alaptörvényt

23/05/2022 07:13

Kétnapos ülést tart a héten az Országgyűlés, hétfőn törvényjavaslatokról, módosító indítványokról lesz szó. Az ülés napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd az „azonnali kérdések órájával” folytatják.

Az új parlament ezután megvitatja Magyarország alaptörvényének újabb módosítását, 2011 óta már a tizediket. Ez a módosító tenné lehetővé a kormány számára, hogy veszélyhelyzetet hirdessen olyan esetekben is, ha például a szomszédos országban háborús helyzet vagy humanitárius katasztrófa áll fent.

Miniszterjelöltek bizottsági meghallgatása
 
Miniszterjelöltek bizottsági meghallgatása
 
Budapest, 2022. május 19. Varga Judit igazságügyiminiszter-jelölt meghallgatása az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésén az Országházban 2022. május 19-én. Balról Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára. MTI/Kovács Attila
Fotó: Kovács Attila
 

 

A módosítást egyik ellenzéki párt sem támogatja, visszaélésről és biankó felhatalmazásról beszélnek az eredetileg Varga Judit által javasolt módosító kapcsán. A parlament dönt Magyarország minisztériumainak feladat- és hatásköréről is, írja az MTI.