„Klubrádió
A lényeg

Titokban Ukrajnában járt az amerikai külügyi és védelmi miniszter

25/04/2022 08:18

Az éjjel titokban Ukrajnában járt az amerikai külügy- és a védelmi miniszter, ahol Volodimir Zelenszkijjel folytattak megbeszélést. Részletekről nem sokat hoztak nyilvánosságra, amit igen, az az, hogy az USA 300 millió dollárt ad Ukrajnának és 165 millió dollár értékben lőszereket vásárolhat az ország, illetve, hogy a jövő héten visszatérnek diplomatáik Ukrajnába, és lesz új nagykövet is.

Ukrajnai háború – Ortodox húsvét
 
Ukrajnai háború – Ortodox húsvét
 
Izjum, 2022. április 24. Egy ukrán katona húsvéti kaláccsal a sisakjában a Harkiv melletti Izjumban 2022. április 24-én, az ortodox húsvét napján. Az ortodox keresztény egyház a tavaszi napéjegyenlőséget és az azt követő első tavaszi holdtölte utáni vasárnapon ünnepli a húsvétot. MTI/EPA
 

 

Éjszaka több nagy erejű robbanás rázta meg a nyugat-oroszországi olajipari-katonai központot. A robbanás oka még nem tisztázott. Hétfőre virradóra hangosan robbanások hallatszottak a Moszkvától 380 kilométerre délnyugatra fekvő nyugat-oroszországi Brjanszk városában, két olajtároló lángolhat a 400 ezres városban, írja a 444.

Németországban belpolitikai botrányt okoz az Oroszországgal kapcsolatos viszony. Robert Habeck német alkancellár a közszolgálati tévének azt mondta, katonailag sokkal korábban el kellett volna kezdeni támogatniuk Ukrajnát. Azt mondta, Németország most nehézfegyverekkel segíti Ukrajnát, miután a kormány ígéretet tett a védelmi kiadások növelésére, emellett pedig felfüggesztette az Északi Áramlat 2 gázvezeték üzembe helyezését.  Eközben Gerhard Schröder egykori kancellár interjút a New York Times-nak, amiben csak óvatosan ítélte el Vlagyimir Putyint. Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke szerint Schrödert ki kellene tenni a Szociáldemokrata Pártból.

Volodimir Zelenszkij „fontos telefonbeszélgetést” a török elnökkel, Recep Tayyip Erdogannal, akitől a civilek azonnali kimenekítését követelte Mariupolból.