„Klubrádió
A lényeg

Tiborcz bank után alapkezelőt is vesz

14/03/2022 17:10

| Szerző: Klubrádió

Tiborcz István, a miniszterelnök veje a Gránit Bank mellett már az egyik vezető hazai, bankfüggetlen alapkezelő, a Diófa tulajdonosa is lesz – közölte a Telex. 

A március 14-i hivatalos bejelentés röviden arról szól, hogy a BDPST Capital Zrt. üzletrész-adásvételi szerződést írt alá a Diófa Alapkezelőt tulajdonló Tarragona Holding Zrt. megvásárlásáról. Utóbbi cég Jellinek Dániel tulajdona volt. A közlemény először a BDPST oldalán jelent meg, majd a Portfólió írt róla.

A tranzakciót, ahogy az ilyenkor lenni szokott, a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH), valamint a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) is jóvá kell hagynia, ezek az eljárások folyamatban vannak – teszi hozzá cikkében a Telex.

Mi is ez a Diófa?

A 2009-ben alapított Diófa Alapkezelő mindig is magyar tulajdonú cég volt, korábban tulajdonolta az Évgyűrűk Nyugdíjpénztár, Lantos Csaba, az egykori FHB-Takarék világ, végül Jellinek Dániel, majd mostantól Tiborcz István.

A Diófa szép nyereséget termel, az Opten szerint 2020-ban 1,6 milliárd forintos adózás előtti eredményt ért el, de a korábbi években is rendre egymilliárd forint körüli szintet hozott, és 2021-ben állítólag még magasabb volt a nyereség.

Ahogy a cikkben olvasható, a bankfüggetlen alapkezelő befektetési portfóliójának összértéke meghaladja a 460 milliárd forintot. A társaság kezeli a harmadik legnagyobb hazai ingatlanalapot, valamint az egyik legsikeresebb intézményi ingatlanalapot. Ingatlan-portfóliójában számos exkluzív, „A” kategóriás irodaház megtalálható.

A vevő

A cégadatok szerint Tiborcz István, a miniszterelnök veje idén február 23-án 5 millió forintos alaptőkével alapította a BDPST Capital Zrt. nevű céget, amelynek ő az egyetlen tulajdonosa. A kiterjedt hazai és külföldi ingatlanpiaci portfólióval rendelkező Tiborcz István, illetve holdingcége, a BDPST Group először a Gránit Bank megvételével jelent meg a pénzügyi szolgáltatások piacán. A portál hozzáteszi, hogy Tiborcz eddig is többször kötött üzleteket a Diófa eddigi tulajdonosával, Jellinek Dániellel.

(Kiemelt kép: MTI/Burger Barna/részlet)