„Klubrádió

Tesztelik a koronavírusos szegedi rektor kontaktjait

23/03/2020 15:28

| Szerző: Magyar Hang/Index/Klubrádió

Vasárnap estig legalább hat embernél – orvosoknál, klinikai munkatársaknál – mutatták ki a koronavírust azok közül, akik feltételezhetően kontaktust létesítettek Rovó Lászlóval, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) fertőzött rektorával – írja a Magyar Hang több, egymástól független forrásra hivatkozva. Az Index azonban úgy értesült, hogy 120 embert vizsgáltak Rovó László környezetéből, és mindenkinek negatív lett az első koronavírus-tesztje.

A Magyar Hang szerint kimutatták a vírust az SZTE egyik rektorhelyettesénél és a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Idegsebészeti klinikájának egyik orvosánál is. Rovó László koronavírusos megbetegedése miatt legalább 9 aneszteziológus, több fül-orr-gégész, szakápoló és műszerezési szakasszisztens (műtős) is karanténba kényszerült. Ha nem jelentkeznek náluk a betegség tünetei, akkor is két hétig kiesnek a munkából.

Elsőként ugyancsak a Magyar Hang írta meg, hogy az egyetem rektora a közelmúltban tett külföldi útjáról (Dél-Tirolban volt síelni) nem vonult karanténba, noha ez kötelező lett volna. Ehelyett visszatért dolgozni a Rektori Hivatalba, valamint az általa vezetett Fül-Orr-Gégészeti és Nyak- Fejsebészeti Klinikára, ahol műtéteket is végzett. Nála akkor végezték el a vírustesztet, amikor már a betegség tüneteit produkálta. Tesztje pozitív lett, ezek után a Rektori Hivatal munkatársait karanténba küldték és elkezdték tesztelni mindazokat – egyetemi vezetőket, orvosokat és betegeket –, akikkel Rovó kapcsolatba léphetett. Az üggyel kapcsolatban Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs vasárnapi sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta: a hatóság elvégezte a szükséges kontaktkutatásokat, 120 mintavétel történt, az érintetteket hatósági karanténba küldték.

Az Index viszont azt írja, amióta kiderült, hogy Rovó László elkapta a koronavírust, 120 embert teszteltek, ők voltak az úgynevezett kontaktszemélyei, és úgy tudják, mindenki negatív lett első körben. A második szűrés eredményeire még várnak.

A portál információi szerint egyebek mellett emiatt fogalmazott úgy az észak-olaszországi síelésről március 8-án hazatérő Rovó a közleményében, hogy „könnyen elképzelhető, hogy Szegeden fertőződtem meg, fül-orr-gégészként egyébként is gyakran kerülök kapcsolatba felsőlégúti fertőzésekkel”.

Az Index úgy tudja, az egyetem vezetésében meglepetést keltettek a sajtóban megjelent állítások arról, hogy Rovó felelőtlen lett volna, amikor hazatérvén nem ment karanténba, illetve nem tartotta be a szabályokat. Értesüléseik szerint az egyetem vezetőségéből – a sajtóhírekkel ellentétben – nincs mindenki karanténban, és Rovó a koronavírussal foglalkozó bizottságban sincs benne.