„Köszönjük,
A lényeg

Terézváros megbüntetheti a Telekomot, ha nem takarítja a telefonfülkéit

28/09/2023 17:13

| Szerző: Klubrádió

Terézváros október 1-től utcabútornak minősíti át a telefonfülkéket, amiket ha nem takarít a tulajdonos Telekom, akkor akár kétmillióra is büntethetik érte – derül ki a VI. kerület önkormányzatának közleményéből.

A kerület polgármestere azt írta, hogy a képviselő-testület csütörtöki döntésének értelmében október elsejétől a fülkék utcabútornak minősülnek, amelyeken tiltják a reklámok elhelyezését. Azt is előírták, hogy az utcabútorok esztétikus megjelenéséről, fenntartásáról, tisztításáról a tulajdonos köteles gondoskodni, ha pedig ezt elmulasztja, akár esetenként kétmillió forintra is bírságolható.

Soproni Tamás polgármester szerint hiába egyeztettek a céggel, mindig csak „üres, be nem tartott ígéretet kaptak”. Hangsúlyozta, hogy nem egyedül a „csak reklámfelületnek használó, és a bevételből származó hasznot élvező Telekom” a hibás. A polgármester szerint az Országgyűlésnek is változtatnia kellene az elavult szabályozáson: a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság máig megszabja, hány telefonfülkét kell fenntartani.

Abban bíznak, hogy a szabályozással valódi előrelépést érnek el a „használhatatlan” telefonfülkék elleni harcban. Szerinte az új szabályokkal egész egyszerűen megszűnik az az anyagi érdeke a Telekomnak és az állami hirdetőknek is, amiért a fülkéket érdemes fenntartani. Soproni hozzátette: ha a Telekom nem takarítja ezeket a fülkéket, akkor a kerület szívesen átvállalja a feladatokat, de nem ingyen.

A sokszor nyilvános WC-nek használt, elhanyagolt telefonfülkék ellen Terézváros polgármestere már nyáron felvette a harcot, idézi fel a Telex. Korábban plakátokat ragasztottak a fülkékre, azzal a felirattal, hogy „ha ez a fülke a miénk lenne, nagyon szégyellnénk. Ez a fülke a Telekomé".