„Klubrádió
A lényeg

Tárgyalás nélkül pénzbüntetésre ítélték Czeglédyt az "ördög ügyvédjeként"

22/03/2022 16:14

| Szerző: Klubrádió

A bíróság a váddal egyezően megállapította, hogy az ügyvéd vádlott – Czeglédy Csaba – és bűnsegédlettel vádolt, többszörösen büntetett előéletű társa 9 rendbeli különleges személyes adattal visszaélés vétségét követte el. Ezért Czeglédy egymillió, társa félmillió forint pénzbüntetést kapott. A Veszprémi Járásbíróság az ügyet tárgyalás nélkül bírálta el; a büntetővégzés ellen nincs helye fellebbezésnek, de az érdekeltek tárgyalás tartását kérhetik.

A Fővárosi Főügyészség az „ördög ügyvédje”-ként ismert ügyben 2021. október 4-én adott be vádiratot a bíróságra. A Fővárosi Főügyészség vádirata alapján a Veszprémi Járásbíróság elmarasztalta az ügy mindkét vádlottját, pénzbüntetést szabott ki rájuk.

A Veszprémi Járásbíróság osztotta a Fővárosi Főügyészség álláspontját, amely szerint az ügy egyszerű megítélésű, valamint a büntetővégzés meghozatalának egyéb törvényi feltételei is fennállnak, ezért az ügyet tárgyalás mellőzésével bírálta el.

A vádirat lényege szerint az ügyvéd foglalkozású vádlott kérésére társa, az ügy másik vádlottja 2019. szeptemberében egy internetes közösségi oldalon létrehozott egy profilt, majd azon keresztül, ugyanazon a közösségi hálózaton egy olyan oldalt, amelynek megnevezését a későbbiekben az ügyvéd foglalkozású vádlott „Az ördög ügyvédjére” változtatta.

Társa a későbbiek során ehhez a közösségi oldalhoz kapcsolódóan hirdetéseket is kért, amelyeket a jogász vádlott által rendelkezésére bocsátott bankkártyával fizetett ki – írták.

Az internetes közösségi oldal létrehozásának és hirdetésének célja a vád szerint az volt, hogy az ezt követően nyilvánosságra hozott, szexuális tartalmú, kompromittáló felvételeket minél szélesebb körben megismerjék az internethasználók. Mivel azonban a közösségi oldalon szexuális tartalmú felvételek közzététele nem engedélyezett, ezért a felvételeket először az erre létrehozott webhelyeken hozta nyilvánosságra az ügyvéd foglalkozású vádlott, majd a weboldalak linkjét osztották meg a közösségi oldalon, mint közvetítő csatornán.

Az ügyvéd a vád szerint 2019. október 2. és október 9. között az ezért létrehozott webhelyeken naponta közzétett blogbejegyzésekben hozta nyilvánosságra az ügy tárgyát képező kompromittáló fényképeket, videófelvételeket.

A bíróság a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján, a váddal egyezően megállapította, hogy az ügyvéd vádlott és a bűnsegédlettel vádolt, többszörösen büntetett előéletű társa megvalósította a 9 rendbeli különleges személyes adattal visszaélés vétségét.

Az ügyvéd vádlottal szemben a bíróság halmazati büntetésül összesen 1 millió forint pénzbüntetést, a társával szemben pedig 500 ezer forint pénzbüntetést szabott ki. A bíróság rendelkezett arról is, hogy ha a vádlottak a kiszabott bírságot nem fizetik ki, a büntetést fogházban végrehajtandó szabadságvesztésre kell átváltoztatni.

A büntetővégzés ellen fellebbezésnek nincs helye, de az érdekeltek tárgyalás tartását kérhetik. A hvg-nek sikerült elérnie Czeglédy Csabát, aki azt mondta: a bíróság ítéletéről a laptól értesült. Szerinte a háttérben súlyos jogsértés lehet, azt azonban egyelőre nem tudta megmondani, hogy mi a következő lépésük az ügyben.

Ahogy 444 összefoglalja, 2019 őszén, az önkormányzati választás előtt az Ördög Ügyvédje blogon jelentek meg a hírhedt felvételek Borkai Zsolt adriai jachtos orgiájáról, ami az akkori fideszes polgármester bukását okozta.

Czeglédy Csaba tagadta, hogy ő lenne az „ördög ügyvédje”, de hozzátette: büszke lenne rá, ha ő volna a titokzatos posztoló. A DK-s politikus a 24.hu-nak két hete azt nyilatkozta: „Sokkal többet tudok a blog hátteréről, mint amennyit elmondhatok. Sok információm van, de nem vagyok feljogosítva, hogy elmondjam”. 

(Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán)