„Köszönjük,
A lényeg

Tárgyalás: az egyik vádlott szerint Schadl nagyon jó kapcsolatban áll Rogánnal

1/06/2023 15:29

| Szerző: Klubrádió

A Schadl-Völner-ügy bírósági tárgyalásán csütörtökön az ötödrendű vádlott olvasta fel vallomását, és részben beismerte bűnösségét. Több, légből kapottnak tűnő történet is szerepel a vallomásaiban, amelyekből idézett is a bíró. Az egyik vádlott például úgy tudja, „Rogán Antal ki akarja túrni helyéről Szijjártó Pétert, és kompromittáló anyagokat is beszereztek róla.” De szóba került az is, hogy „Schadl intézte a Borkai Zsolt korábbi győri polgármesterről készült szexvideó ügyét.”

A férfinak, A. T.-nak vád szerint neki a Mátrix Oktatási Intézmény engedélyeztetése során jutott szerep: ennek az iskolának a papírjait pénzért próbálták ugyanis elintézni. Ebbe a harmadrendű vádlott, R. R. és Schadl György még Völner Pált is bevonta. A Fidesz volt politikusa a vádak szerint az ügyben más államtitkárságokon próbált intézkedni az intézmény engedélyeztetése érdekében, de nem járt sikerrel, ezután trágyadombozta le az Emmi-t.

Az ötödrendű vádlott a vád szerint ügyésznek adta ki magát, hogy elhitessék a tulajdonossal, hogy több millió forint kifizetéséért cserébe a legfelsőbb szinteken tudnak közbenjárni az elhúzódó engedélyeztetési eljárás felgyorsításáért. A férfi a vád szerint ezzel párhuzamosan R. R., a "Gazdi" másik nagy lehúzásában is részt vett, amelynek részeként hamis iratokkal ijesztettek rá S. Etelkára. Ebben azzal fenyegették, hogy a fia nevére bejegyzett egyesület ellen végelszámolása miatt kényszereljárás indulhat, aminek elkerüléséhez szintén pénzt kértek és kaptak S. Etelkától.

 
A Schadl-Völner-ügy harmadrendű vádlottja, R. Róbert
 

Az ügyészség befolyással üzérkedés bűntettével, valamint hivatali helyzettel való visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés bűntettével vádolta meg. Ennek megfelelően az előkészítő ülésen három év letöltendő börtönt, 10 millió forint pénzbüntetést, valamint 5 év jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkoztatástól való eltiltást kértek rá.

A csütörtöki tárgyaláson a férfi röviden, remegő kézzel olvasta fel a vallomását. Részben beismerte bűnösségét, ám azt nem ismerte el, hogy ügyésznek adta ki magát. Szerinte valóban közbenjárt az iskola ügyében pénzért, de jogi munkát végzett. Az ugyanakkor igaz, hogy pénzt kért az iskolával kapcsolatban megszerzett információkért. Beszélt egy zöld mappáról is, amit nemrég talált meg, és az minden részletét tartalmazza az engedélyeztetésnek. Jelezte, ezt be is fogja csatolni a bíróságnak. A. T. kérdésekre nem volt hajlandó válaszolni az ügy jelenlegi szakaszában.

Ezután Tóth Erzsébet bíró felolvasta a vádlott nyomozati szakaszban tett vallomásait. Ezekből az körvonalazódott, hogy a férfi elsősorban a harmadrendű vádlottal volt szorosabb kapcsolatban. A szövegben több érdekes mondat is volt, az egyik ilyen szerint a Pécsi Egyetem jogi kara Schadl kezében van, azon „egy szamár is tud diplomát szerezni”. Amikor ez elhangzott, Schadl és R. R. hangosan felnevetett.

A. T. vallomásaiból az derült ki, hogy a harmadrendű vádlottól számos érdekes, légből kapottnak tűnő történetet hallott. Például olyanokat – írja a 24.hu –, hogy

  • Schadl György nagyon jó kapcsolatban áll Rogán Antal miniszterrel, akinek kabinetfőnökéről írtunk az ügyben.
  • Schadl havonta 300 milliót keres, mert a végrehajtók „tejelnek neki”.
  • Nemrég újították fel a végrehajtói kar épületét, amelyben billiárdasztal is van.
  • Egy felszámolási ügyben való közreműködés kapcsán több bíró lefizetése is szóba került, állítólag „csak tízmilliót” kértek.
  • Rogán Antal ki akarja túrni minisztertársát, Szijjártó Pétert, és kompromittáló anyagokat is beszereztek róla.
  • Schadl intézte a Borkai Zsolt volt győri polgármesterről készült szexvideó ügyét.

A fenti állításait azonban semmilyen bizonyítékkal nem tudta alátámasztani. A férfi vallomásából az derült ki, hogy a legkülönbözőbb üzletekben próbáltak részt venni, melyek részleteiről elsősorban a harmadrendű vádlottól hallott.