„Klubrádió
A lényeg

Sztrájkot hirdettek jövő hétre a buszvezetők

21/10/2022 17:58

| Szerző: Klubrádió

Figyelmeztető sztrájkot jelentett be október 25-re, jövő héten keddre a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet, ami azt jelenti, hogy aznap délután 14 és 16 óra között csak az elégséges szolgáltatást biztosítják. A menetrendi változásokat legkésőbb két nappal a sztrájk előtt közzéteszi a társaság.

Az első egyeztetés október 19-én volt a SZAKSZ és a Volánbusz Zrt. vezérkara között, amin tudatták a cég vezetőségével: az inflációs hatásokat és a megnövekedett rezsiszámlákat figyelembevevő fizetésemelést szeretnének elérni, azonban sem ezekről, sem a sztrájkhoz elégséges feltételekről sem sikerült megállapodniuk, így pénteken ismét tárgyaltak a felek.

A Volánbusz dolgozói október 10-én a cég budapesti székháza előtt tüntettek, ott azt mondták, követelésük idén és jövőre is húsz-húsz százalékos fizetésemelés.

2022. október 22. A lényeg - 22.10.21. Dobi István
00:56
00:00

Dobi István, a szakszervezet elnöke azt mondta a Klubrádiónak pénteken, az új törvény óta ilyen sztrájk nem volt még a Volánbusz életében és az is kérdéses, hogy okozhat-e összeomlást a közlekedésben a sztrájk. Hozzátette, a sztrájk alatt az elégséges szolgáltatást biztosítják.

A SZAKSZ 2000 taggal a második legnagyobb szakszervezet a Volánbusznál, a 6000 fős Közúti Közlekedési Szakszervezet nem csatlakozott a sztrájkhoz.

Frissítés: Cikkünk megjelenését követően a Volánbusz levelet írt szerkesztőségünknek, amelyben a vállalat hangsúlyozta, hogy a sztrájk ideje alatt biztosítják az elégséges szolgáltatást. Hozzátették azt is, hogy a Volánbusz 18 ezer dolgozójának csak kis hányada tüntetett október 10-én a tüntetett a közlekedési társaság budapesti székháza előtt.

A Volánbusz közleménye szerint a sztrájkmenetrendhez képest több járat is indulhat, ha a sofőrök felveszik a munkát. A SZAKSZ azt kérte a munkavállalóktól, ne hagyják cserben a kollégáikat, jelezzék sztrájkkal az elégedetlenségüket. A menetrendi változásokat legkésőbb két nappal a sztrájk előtt közzéteszi a cég.

(Kiemelt képünk illusztráció: MTI/Máthé Zoltán)