„Köszönjük,

Az ellenzéki polgármester szerint Szombathelyen szabotálják az oltópontokat

12/03/2021 17:19

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Hiába tettek meg minden előkészületet, alakítottak ki oltópontokat Szombathelyen, a járási tiszti főorvos, Harangozó Bertalan kormánymegbízott – vélhetően nem saját döntéséből – a telefont sem veszi fel Nemény Andrásnak. A város polgármestere azt is hozzátette, hogy így nem indulhat el a szombathelyiek oltása.

Hiába alakítottak ki a városban oltópontokat, azok bejárására nem ment el a járási tiszti főorvos, Harangozó Bertalan kormánymegbízott pedig a telefont sem veszi fel neki – írja Nemény András, Szombathely polgármestere Facebook-posztjában.

A polgármester március 10-én jelentette be, hogy a kormányhivatallal egyeztetve időszakosan működő egészségügyi szolgáltatási helyszíneket jelölt ki, oltópontokat hoznak létre mozikban és múzeumokban.

Közzétette a levelet is, amit Harangozó Bertalan kormánybiztosnak írt: „Tegnapi telefonos megbeszélésünk alapján ma kellett volna a járási tisztifőorvosnak megtenni az új, általam kijelölt szombathelyi oltópontok bejárását. Ez sem történt meg sajnos. Pedig a működés megkezdése előtt az ő feladata az általa korábban meghatározott feltételek teljesülésének a megállapítása. Amennyiben ezt a feladatát elmulasztja az késedelmet jelent, és ezzel veszélyeszteti a szombathelyi polgárok életét, testi épségét. Szombathely polgármestereként ezúton is kérem, hogy haladéktalanul végezzék el a feladatot a holnapi nap folyamán, hogy a következő két napban legyen lehetőségünk az oltandók értesítésére.”

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Nemény András
Fotó: Illyés Tibor / MTI
 

Azt írja, az üzenetre nem kapott választ, annak ellenére sem, hogy a kormánybiztossal „az elmúlt egy évben napi telefonos kapcsolatban és korrekt munkaviszonyban” voltak. „Azóta sem veszi fel a telefont. Feltételezem, hogy nem a saját döntése alapján. Ha nem történik meg az oltóhely bejárása, nem tudjuk időben értesíteni a beoltandókat, és a háziorvosok tájékoztatása alapján borul az oltási terv”– írja Nemény, aki hozzátette, hogy az oltóhelyek kijelölése Harangozó levele alapján történt. A polgármester szerint az „oltópontokkal időben tapasztalatot szerezve„ szeretnék a legjobb helyzetbe hozni „az oltakozni akaró szombathelyieket a tömeges oltások indulásakor”. 

„Csak remélni tudom, hogy semmilyen politikai érdek nem írja felül a ránk bízott emberek egészségének védelmét.”