„Köszönjük
A lényeg

Szijjártó rosszkedvűen posztolt, hogy utazik a tanácsülésre

24/06/2024 11:35

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

A külgazdasági és külügyminiszter szerint a háború- és a békepárti oldal csap össze az EU külügyminiszteri tanácsülésén is. Ehhez képest Magyarország nélkül szavazták meg a legújabb EU-s szankciós csomagot.

„Méghogy az éjjel soha nem érhet véget… dehogynem, s ez a mostani nagyon is hamar véget ért… a kora hajnali vekkercsörgés ma különösen fájdalmas volt… dehát ez van, irány Luxembourg” – írta a Facebookon Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter az EU külügyminiszteri tanácsülésére utazott. 

Ezzel kapcsolatban délelőtt megjelent egy hír a Financial Timesban, hogy akár itthon is maradhatott volna. A 444 összefoglalója szerint Josepp Borrell, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője elmondta, találtak egy olyan jogi megoldást, amivel semmibe vehetik a magyar vétót. Erre a lépésre azután szánták el magukat, hogy előtte a NATO-hoz hasonló alkut kínáltak az Orbán-kormánynak, de az nemet mondott rá, ami Borrell szerint azt jelezte, hogy „Budapest álláspontjának köze van az Oroszországgal való szoros kapcsolataikhoz”, vagyis az Orbán-kormány Putyin érdekében gátolja az oroszellenes EU-s intézkedéseket.