„Támogassa
A lényeg

Szijjártó reagált az ideiglenes szlovák határellenőrzésre: Brüsszel

4/10/2023 15:09

| Szerző: Klubrádió

Teljes egészében Brüsszel hibája a migrációs nyomás erősödése Közép-Európában, ugyanis a kötelező letelepítési kvóták napirenden tartása mágnesként vonzza az illegális bevándorlókat és támogatja az embercsempészek üzleti modelljét – reagált Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a szlovák határellenőrzés ideiglenes visszaállítására az MTI szerint.

Szlovákia csütörtöktől ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést a magyar határon, az intézkedés egyelőre október 14-ig lesz hatályos – erről szerdai ülésén döntött a pozsonyi kormány. A tíznapos intézkedés meghosszabbítható.

Szijjártó viszont azt közölte: „Ugyanis Brüsszel ösztönzi a migrációt, támogatja az embercsempészek üzleti modelljének működését azáltal, hogy folyamatosan nyomják a kötelező letelepítési kvótákat, amelyek mágnesként vonzzák a migránsokat Európába. Mert ha van kötelező letelepítési kvóta, akkor el lehet mondani a migránsoknak, hogy induljatok útnak, majd ha bejuttok, akkor onnantól kezdve elosztanak benneteket, és maradhattok”.

„Felszólítjuk Brüsszelt, hogy azonnal fejezze be ezt a migrációs politikát. Azonnal fejezze be a kötelező letelepítési kvóták napirenden tartását, ne hívjon ide migránsokat, ne támogassa az embercsempészek üzleti modelljét.”

Az elmúlt időszakban Magyarországról tömegével érkeznek Szlovákiába illegális határátlépők. Október 3-án Lengyelország és Csehország is ideiglenes ellenőrzést vezetett be a növekvő migrációs nyomás miatt Szlovákiával közös határaikon.

(via Telex)