„Köszönjük,
A lényeg

Szijjártó: Képzeljék el ugyanezt az Egyesült Államokban!

3/04/2023 14:44

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

A külgazdasági és külügyminiszter szerint őrületes, hogy az Északi Áramlat csővezetékei elleni robbantást nem vizsgálták kellően. Álhírhullámot is emlegetett és megismételte: a kormány fizikai, és nem pedig ideológiai vagy politikai kérdésként tekint az energiabiztonságra

A jelenlegi energiapiaci helyzet gyilkos az európai versenyképességre nézve, az egyedüli megoldást az elérhető földgázforrások bővítése jelentené, a keresleti helyett a kínálati oldalra kellene koncentrálni – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn.

A minisztérium közleményét az MTI idézte, eszerint a tárcavezető a 4. Budapest LNG Summit konferencián arról számolt be, bár lehet, hogy egyszer, a jövőben, a hidrogén kiválthatja a földgázt, de addig is túl kell élni valahogy, ezért a józan ész alapján, két lábban a földön állva kell kezelni a helyzetet.

Szerinte tavaly teljesen világossá vált, hogy illúzió volt az energiabiztonság Európában, az ugyanis rendkívül törékenynek bizonyult. Mint mondta, ezt jól mutatja, hogy az ukrajnai háború és a hibás válaszlépések miatt a földgáz ára egy ponton a korábbi tízszeresére nőtt.

A miniszter az energiainfrastruktúra védtelensége és az Északi Áramlat-2 gázvezeték elleni támadásokkal összefüggésben őrületesnek nevezte, hogy "terrorcselekmény történt a kritikus európai infrastruktúra ellen", és azóta sem folyt független nemzetközi vizsgálat az ügyben, továbbra sem ismert az elkövető. (Egyébként az ügyben több ország is nyomoz, a tettesekről és a merénylet körülményeiről szóló hézagos információinkat is elsősorban a német államügyészég által folytatott vizsgálatnak köszönhetjük. A szálak Ukrajnába vezetnek, bár nem világos, hogy a kijevi vezetés milyen mértékben érintett az ügyben – jegyzi meg a Telex.)

„Képzeljék el ugyanezt az Egyesült Államokban, képzeljék el a reakciót!” – fogalmazott Szijjártó. Úgy vélte, hogy „hatalmas álhírhullám” söpört végig Európában, amikor a kontinens a télre készült, sokan emlegették a gáztározók magas töltöttségét, azonban senki nem mondott semmit arról, hogy a telítettség milyen arányban van a fogyasztással.

Szijjártó szerint Európa nagyon szerencsés volt az enyhe téllel, és sok politikus ünnepli magát a hideg sikeres átvészelése miatt, de ez túl korai, ugyanis a szakértők szerint a következő fűtési szezon sokkal nehezebb lesz három okból is:

Legalább 50 milliárd köbméternyi orosz földgáz hiányozni fog a hálózatból, a kínai gazdaság újranyitása a kereslet jelentős bővülését eredményezi, illetve korlátozottak az új LNG-kapacitások, egyelőre alkalmatlanok az eddigi orosz források kiváltására – sorolta.

A miniszter megerősítette, hogy Magyarország fizikai, és nem pedig ideológiai vagy politikai kérdésként tekint az energiabiztonságra, diverzifikáció alatt pedig újabb források bevonását, nem a függőség földrajzi irányának megváltoztatását érti.

Nem helyes politikai okok miatt felmondani jól működő szerződéseket egy megbízható ellátóval – vélekedett. A diverzifikáció első lehetőségeként az azeri gáz bevonását említette, amelyről politikai megállapodás született, kezdetben idén 100 millió köbméter mennyiségben, amit hosszú távú szerződés követhet évi kétmilliárd köbméterrel, ehhez azonban infrastruktúra-fejlesztésekre van szükség – tette hozzá.

(Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos)