„Köszönjük,
A lényeg

Szijjártó felhozta Lavrovnak az '56-osokat fasisztázó orosz tankönyv ügyét, rövid választ kapott

23/09/2023 02:50

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter orosz kollégájával, Szergej Lavrovval is találkozott az ENSZ-közgyűlés alkalmából pénteken New Yorkban.

A magyar miniszter az állami televíziónak nyilatkozott a háromnegyed órás találkozóról, amelynek során a többi között Oroszország Ukrajnával szembeni háborúja, a paksi atomerőmű bővítése, és Magyarország energiaellátása került szóba.

Továbbá Szijjártó azt is elárulta, hogy felhozta Lavrovnak az orosz tankönyvek hírhedtté vált ügyét is. Augusztus végén derült ki ugyanis, hogy az új orosz történelemtankönyv szerint az 56-os októberi forradalom során „fasiszta múltú radikális fegyveresek” ragadtak fegyvert a nyugati titkosszolgálatok bátorítására, valamint a könyv sajnálkozik a szovjet csapatok Közép-Európából, így Magyarországról történő kivonásán.

Szijjártó elmondása szerint azt közölte az orosz külügyminiszterrel, hogy "az 1956-os forradalom a magyar történelem egyik legfelemelőbb történelmi eseményét jelenti, amikor magyar emberek hősökké váltak, amikor magyar emberek kiálltak az ország szabadságáért, szuverenitásáért, illetve kiálltak a túlerővel szemben és harcoltak. Így számunkra ezen emberek fasisztának bélyegzése elfogadhatatlan, és ez egy olyan kérdés, amelynek a megvitatásába sem vagyunk hajlandók belemenni".

A magyar külügyminiszter szerint Lavrov minderre annyit reagált, hogy „ebben az ügyben Putyin elnök legutóbbi nyilatkozata az irányadó”.

Vlagyimir Putyin szeptember közepén ejtett pár szót arról, hogy „hibás politika volt tankokat küldeni 1956-ban Magyarországra és 1968-ban Csehszlovákiába. Régóta elismertük, hogy a Szovjetunió politikájának ez a része helytelen volt, és csak feszültséghez vezetett. A külpolitikában nem szabad semmi olyat tenni, ami egyértelműen ellentétes más nemzetek érdekeivel”.

A kérdéses könyv szerzője, az elnök tanácsadója, korábbi kulturális miniszter Vlagyimir Megyinszkij.

(Kiemelt kép: MTI/KKM/Borsos Mátyás)