„Klubrádió
A lényeg

Szijjártó: Az oroszok még idén átadják a Szputnyik-technológiát

14/10/2021 16:12

| Szerző: Klubrádió

Létrejött a politikai megállapodás arról, hogy Magyarország még idén megkapja az orosz Szputnyik koronavírus elleni vakcina gyártásához szükséges technológiát a jelenleg épülő Nemzeti Oltóanyaggyár számára – közölte a tárca szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Moszkvában.

Az MTI beszámolója szerint Szijjártó a Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszterrel folytatott tárgyalása után kijelentette, Magyarország kifejezetten jól járt azzal, hogy magas szintű egészségügyi együttműködést alakított ki Oroszországgal. Mint mondta, a kormány ennek köszönhetően vásárolhatott egymillió ember egészségének és életének megóvásához szükséges vakcinát, ami jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy tavasszal Magyarország folytatta le a leggyorsabb oltási kampányt Európában.

„Most megállapodtunk abban, hogy az oltóanyagokkal kapcsolatos együttműködést új, magasabb dimenzióba léptetjük” – jelentette be, miután csütörtökön Moszkvában politikai megegyezés született a Szputnyik gyártásához szükséges technológiatranszfer idei lebonyolításáról. Úgy fogalmazott: az orosz vakcinára világszerte nagy a kereslet, így Magyarországnak komoly gazdasági érdeke fűződik ahhoz, hogy kivegye a részét a készítmény gyártásából, és ezáltal globális piacra lépéséből.

Mihail Murasko azt mondta Szijjártó Péternek, hogy felgyorsul az Egészségügyi Világszervezet (WHO) eljárása a Szputnyik-vakcina elismerésére. Az orosz kormány ugyanis szerdán írja alá azt a megállapodást a szervezettel, aminek alapján lebonyolítják ezt az eljárást. A magyar külügyminiszter szerint Magyarország pozitív tapasztalatokat szerzett az orosz oltóanyag alkalmazása terén, és a WHO eljárása során szívesen bocsátja rendelkezésre az erről szóló adatokat.

Hvg.hu írja ehhez kapcsolódóan, hogy a WHO és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) még szeptember közepén azt közölte, nem adják ki az ideiglenes forgalomba hozatali engedélyt a Szputnyikra. Ennek oka az volt, hogy korábban több gyártási szabálytalanságra is bukkantak. Amennyiben egy újabb bejárás során mindent rendben találnak, zöld utat kaphat az orosz vakcina.

Szijjártó augusztus végén azt közölte: előrehaladott tárgyalások folynak arról, hogy a Debrecenben felépülő Nemzeti Oltóanyaggyárban a jövő év végétől ennek a készítménynek az előállítása is megkezdődhessen. Menczer Tamás, a KKM államtitkára pedig szeptember 10-én jelentette be, hogy legkésőbb 10 hónapon belül létrehozzák Magyarországon a szükséges kapacitást és infrastruktúrát a kínai Sinopharm-vakcina gyártásához.