„Klubrádió
A lényeg

Szeptember 8.: Az írástudatlanság elleni küzdelem nemzetközi napja, A büntetés-végrehajtási szervezet napja, A fizioterápia világnapja és Kisboldogasszony ünnepe

8/09/2021 06:34

| Szerző: Klubrádió

Ma van Az írástudatlanság elleni küzdelem nemzetközi napja, A büntetés-végrehajtási szervezet napja, A fizioterápia világnapja és Kisboldogasszony ünnepe.

Az írástudatlanság elleni küzdelem nemzetközi napja

Az 1965-ös teheráni UNESCO világkongresszuson nevezték ki szeptember 8-át az analfabetizmus elleni küzdelem napjává. A kezdeményezés célja az írástudatlanság felszámolása.

A büntetés-végrehajtási szervezet napja

Nikodémiai Szent Adorján a katonák, börtönőrök, követek, kovácsok és hóhérok védőszentje, aki az afrikai Nikodémiában élt és halt mártírhalált. A legenda szerint Adorján pogányként 23 keresztényt üldözött, ám állhatatosságuk láttán megtért.

A fizioterápia világnapja

1951. szeptember 8-án alakult meg a Gyógytornászok Világszövetsége. Ezen a napon a természetes gyógymódok hasznosságát ünnepeljük.

Kisboldogasszony

Kisboldogasszony ünnepe a katolikus és ortodox egyházaknál Szűz Mária születésének ünnepe és a jeruzsálemi templom felszabadításának évfordulója. Kisboldogasszony hajnalát a hívek hagyományosan a szabadban várták meg és búcsúmenetet rendeztek Mária tiszteletére.

(Forrás: penzcentrum.hu, youtube.com)