„Klubrádió
A lényeg

Szeptember 21.: Alzheimer világnap, A hála világnapja, ENSZ nemzetközi békenap, A magyar termék napja és A magyar dráma ünnepe

21/09/2021 05:48

| Szerző: Klubrádió

Ma van az Alzheimer világnap, A hála világnapja, ENSZ nemzetközi békenap,  A magyar termék napja és A magyar dráma ünnepe.

A hála világnapja

Az ünnep alapja a Nemzetközi East-West Center Hawaiiban megtartott Hálaadási vacsorája, ami az ENSZ Meditációs Csoportjának köszönhetően nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát. Ezen a napon a nemzetek díjkiosztással fejezik ki hálájukat azoknak, akik kiemelkedő tetteket vittek véghez.

ENSZ nemzetközi békenap

Ezen a napon az ENSZ minden tagállamot felszólít, hogy szenteljék figyelmüket az erőszakmentességnek és a békének. A jeles alkalmat hagyományosan a békeharang megkongatásával ünnepeljük, amely a berlini Friedrichshain parkban található. Érdekesség, hogy a harang 60 különböző ország gyermekei által adományozott pénzérmékből készült.

Alzheimer világnap

Az esemény a WHO támogatásával, a Nemzetközi Alzheimer Társaság kezdeményezésére jött létre. A betegséget először Alois Alzheimer bajor orvos és pszichiáter írta le 1907-ben. Az nap célja, hogy felhívjuk a figyelmet az Alzheimer-kór áldozataira és segítsük a betegség megfékezését.

A magyar termék napja

A magyar termék napja civil kezdeményezésre jött létre, a jeles dátumot Széchényi István születésnapjára tűzték ki. A program célja, hogy a magyar állampolgárok lehetőség szerint a magyar termelők, vállalkozók és kereskedők termékeit részesítsék előnyben a külföldről behozott árucikkekkel szemben.

A magyar dráma ünnepe

1883. szeptember 21-én volt Madách Imre mesterművének, Az ember tragédiájának ősbemutatója, az eseményre 1984 óta emlékezünk meg. A jeles alkalom célja a magyar fiatalok tehetséggondozása különböző drámai pályázatok keretében.

(Forrás: penzcentrum.hu, youtube.com)