„Támogassa
A lényeg

Szeptember 1-jétől folytatódnak a tüntetések az oktatásért

22/08/2023 14:34

| Szerző: Klubrádió

A civil szervezetek annak ellenére nem adják fel a harcot és folytatják a megmozdulásokat, hogy az országgyűlésen már átment a státusztörvény.

„Harcra készülünk!” – mondta az Egységes Diákfront egyik tagja kedd délután, a Civil Bázis és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével (PDSZ) közösen tartott eseményükön annál a bizonyos, hányatott sorsú Tompa utcai padnál. A szervezetek bejelentették, szeptember 1-jétől folytatják a tiltakozást – látható a PDSZ közösségi oldalára feltöltött élő videóban.

Azt mondták: a jövő hónap kezdetétől folyamatosan jelen lesznek az utcán és minden nap akcióznak majd; szeptember 1-jére országos tanévnyitót terveznek, szeptember 15-ére budapesti nagy tüntetéssel, szeptember 22-ére pedig több városban országos demonstrációval készülnek. A szervezetek annak ellenére nem adják fel a harcot és folytatják a megmozdulásokat, hogy az országgyűlésen már átment a pedagógusok jogállásán változtató státusztörvény (kritikusai szerint bosszútörvény).

A bejelentést annál a Tompa utcai padnál tették, amelynek elődjét szivárványszínűre festette az önkormányzat, de utána zöld-fehérre festették a Fradi-ultrák, volt barna, megint szivárványos, aztán piros-fehér zöld a szélsőjobboldali Mi Hazánk akciójának eredményeként, le is fóliázták, majd a Baranyi Krisztina által vezetett önkormányzat elszállíttatta. A szivárványos pad azóta a budapesti mémmúzeumba került, a helyére állított ülőalkalmatosság festésére pedig pályázatot írt ki a kerületi vezetés, a tervek szerint három havonta változhat. Első körben az Egységes Diákfront nyert, így vörös-fekete kockásra festették.

A szervezetek azért is vonultak ide, mert jelenleg az oktatásügyi tematika dominál, a tüntetések jelképe, a vörös felkiáltójel is szerepel a padon. A támláját pedig a „Folytatjuk a jövőnkért!” felirat díszíti.

(forrás: hvg.hu)