„Klubrádió
A lényeg

Szél Bernadett: Ezt (nem) tudjuk a paksi bővítés előkészítéséről

28/01/2022 11:58

Szél Bernadett Facebook-posztjában számol be arról, hogy a paksi bővítésért felelős miniszter, Süli János jogi képviselete egy bírósági perben azzal védekezik, hogy nincsenek náluk az atomerőmű új blokkjainak szerződését előkészítő anyagok.
De akkor hol lehetnek?

Szél Bernadett 2014 óta pereskedik azért, hogy a magyar adófizetők megismerhessék a Roszatommal kötött paksi bővítési szerződés részleteit. Véleménye szerint ugyanis törvényellenes, hogy nem tudjuk, mit, mikorra és mennyiért kell az orosz vállalatnak felépítenie Pakson.

A hosszú ideje tartó perben most a minisztériumot képviselő Balsai Ügyvédi Iroda azt írja, hogy a Paks 2 bővítéséhez a két új reaktorblokk tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős Südi János tárca nélküli miniszternek nincs módjában átadni a szerződés előkészítő anyagait, ugyanis azok nincsenek meg neki. Amikor Südi kinevezték a feladatra 2018-ban, a Miniszterelnökség részéről minden lényeges iratot átadtak Aszódi Attila államtitkárnak, ám ezek közt nem voltak ott a kért dokumentumok, így nem is tudják azokat megmutatni a nyilvánosságnak.

Ez tehát azt jelenti, hogy a projektért felelős miniszter, Südi János sem tudott ezekbe betekinteni, ezért ő maga sem tudja, mi a megállapodás alapja, és így képviseli a magyar államot, de még csak nem is jelezte az elmúlt 8 évben, hogy szüksége lenne ezekre az iratokra.