„Támogassa
A lényeg

Száz politikai tanácsadó dolgozik a kormánynak, de titkolják a kilétüket

8/01/2024 15:08

| Szerző: Klubrádió

Évente bruttó 1,4 milliárd forintot költ az állam száz tanácsadó illetményére, aki a döntések előkészítésében és egyeztetésében segíti a minisztériumokat – írta meg a K-Monitor. A tárcák viszont csak az összegeket közölték, neveket nem.

A kormány 76 politikai tanácsadót és 24 politikai főtanácsadót foglalkoztat, de a K-Monitor decemberi közérdekű adatigénylésére adott válaszban a minisztériumok neveket nem közöltek, csak összegeket, ezért a korrupciókutató szervezet az Adatvédelmi Hatósághoz fordult, hogy mondja ki: a nyilvánosságra tartozik a tanácsadók kiléte.

A K-monitor szerint a tanácsadók személye részben az összeférhetetlen helyzetek felderítése miatt lenne fontos., valamint azért is, mert általános tendencia az Orbán-kormányok regnálása óta, hogy a döntéselőkészítő munka kikerül a minisztériumokból háttérintézményekbe és magáncégekhez (például a Századvég, Makronóm, tanácsadócégek).

2018-ban az akkori Orbán-kormányt még 137-en segítették, az átlagos illetményük akkor 630 ezer forint volt, 2021-ben a HVG szerint már 93 tanácsadónak volt minisztériumi szerződése átlagosan havi 935 ezer forintról. Mostanra ezek az összegek tovább nőttek: a tanácsadók havi átlagban bruttó 1 millió 72 ezer forintot keresnek.

A Miniszterelnökség 27 tanácsadót és 8 főtanácsadót alkalmaz összesen havi 43,5 millió forintért, de az Építési és Közlekedési Minisztérium közlésében egyetlen tanácsadó sem szerepel, az Igazságügyi Minisztérium mellett pedig csak hárman vannak, viszont a havi illetményük több mint 5,4 millió forint.

(via 444.hu, kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda)