„Klubrádió
A lényeg

Szakszervezet: az egészségügyben dolgozók negyede készül felmondásra

2/05/2022 09:37

Május végén lejár az egészségügyi dolgozók felmondási tilalma. A Független Egészségügyi Szakszervezet legfrissebb felmérése szerint az ápolók és egyéb egészségügyi dolgozók 25 százaléka nyilatkozott úgy, hogy elhagyja a szakmát, további kilenc százalékuk a magánszektorban helyezkedne el, míg 4,5 százalékuk külföldön keres magának munkát, írja a Népszava.

Egészségügy - Létszámhiány - Külföldi munkavállalók
 
Illusztráció
 
Nyíregyháza, 2011. június 13. Kosha Marianna (b), és kolléganője Nagyné Varga Edina a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórház Rehabilitációs Osztályán. MTI Fotó: Balázs Attila
Fotó: Balázs Attila / MTI
 

 

A fizetés kevés, a terhelés pedig egyre nagyobb, egyre kevesebb emberre egyre több beteg és feladat jut. A Népszava emlékeztetett arra, hogy az egészségügy alapjáraton való működtetéséhez már 2020-ban is valamivel több mint 3,5 ezer szakdolgozó hiányzott. A szolgálati jogviszony tavaly márciusi bevezetésekor további 4000, a kötelező harmadik oltás elrendelése után újabb 800 szakember hagyta el az egészségügyet, többségük egészségügyi szakdolgozó volt.

A várólistákat duzzasztó okok között már ott szerepel a szakdolgozóhiány is. Az ágazati béremelésre fordított 410 milliárdból a 17-20 ezer orvosra 330, a mintegy 90 ezer szakdolgozóra viszont mindössze 80 milliárd jutott, írja a lap, ez további bérfeszültséget eredményez.

A szakdolgozói béremeléssel az érintettek nagy többsége elégedetlen. A szakszervezet képviseletében Soós Adrianna elmondta, 705-en válaszoltak, többségükben magasan képzett, diplomás szakdolgozó, a 83 százalékuk továbbra elégedett a keresetével.