„Klubrádió
Megbeszéljük...

Szabó Szabolcs L. Simon László pályázatáról: "Nem számítok jobbra, mint Demeter Szilárd esetében"

6/07/2021 16:50

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Megdöbbenve olvasta L. Simon László, a Nemzeti Múzeum igazgatói pozíciójára benyújtott pályázatát Szabó Szabolcs. A független országgyűlési képviselő szerint, a fideszes politikus átgondolt terve a kormány emlékezetpolitikai céljait kiszolgálni. Ennek megfelelően nem számít jobbra, mint Demeter Szilárd tevékenysége kapcsán.

2021. július 06. Megbeszéljük - részlet 21.07.06. Szabó Szabolcs
16:34
00:00

Július 2-án zárult a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói pályázata, amelyre L. Simon László fideszes parlamenti képviselő is pályázik. Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselő, a Parlament kultúrális bizottságának tagja a Klubrádióban megdöbbenésének adott hangot. Szerinte nem egy ad hoc döntésről van szó, a politikus komoly előkészületek után adta be pályázatát.

A Nemzeti Múzeum igazgatójaként L. Simon célja az lenne, hogy a kormány emlékezetpolitikai céljait szolgálja ki, együttműködve a Magyarságkutató Intézettel és a Veritas Történetkutató Intézettel, amelyeket Szabó a "legordenárébb kormányzati háttérintézménynek" nevezett. Ezek felelnek a pozsonyi csata és a kipcsak rokonság politikai emlékezetéért.

Hozzátette, ez az Iparművészeti Múzeumot és a Természettudományi Múzeumot is érinti valószínűleg, amelyeket összevonni tervez a kormány.

Tusványos - Orbán Viktor előadása
 
L. Simon LászlóFotó: Koszticsák Szilárd/MTI
 

Azonban az olyan a nyilvánosság elől elzárt tárgyak visszaszerzéséről, mint az Esterházy-kincsek, amelyek a fertődi Esterházy-kastélyban vannak, nem esett szó L. Simon pályázatában, amely Szabó szerint prioritás lenne. Ebből kiindulva a politikus úgy látja, nem arról szól a pályázat, hogy L. Simon rendezze a Múzeumok félresiklott projektjeit, hanem "további kóklerségekre készül". Hozzátette, amennyiben L. Simon pályázatát elfogadják, nem számít semmivel többre, mint Demeter Szilárd esetében.

Egy kormányváltás esetében nagyon nehéz ée képlékeny helyzet áll elő a múzeumi életben is. Szabó óva inti az új kormányt attól, hogy csak úgy elzavarják az előző vezetőket. Úgy véli, újra meg kell teremteni azokat az egyeztetési fórumokat, amelyeket az Orbán-kormány tudatosan leépített. Szakmai és érdekegyeztetés, valamint megfelelő kulturális minisztert kell kinevezni.

A teljes beszélgetrést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Szabó Szabolccsal
2021.07.06., kedd 16:45
Riporter: Bolgár György