„Klubrádió

Stratégiai cégnek számítanak már az egyetemek és a kiadóvállalatok is

22/04/2021 11:57

| Szerző: Klubrádió

A Magyar Közlönyben több új kormánydöntést is közöltek, köztük nemcsak azt, hogy a kormány stratégiai megállapodást köt a kínai Fudan Egyetemmel, de azt is, hogy mostantól stratégiai cégnek számítanak az egyetemek és a kiadóvállalatok is - jelenteniük kell a kormánynak.

A kormányrendelet szerint idén június vége helyett december végéig kell a stratégiai társaságoknak jelentést tenniük a kormány felé, ha a cégben tőkeemelés történik, változik a tulajdonosi összetétel, kötvényt bocsátana ki, vagy átalakulásról, szétválásról döntenének.

Ezzel együtt bővítették ki azt a jogszabályt, hogy mi számít államérdeknek, illetve kibővítették a stratégiai társaságok körét is a felsőoktatási intézményekkel mint jogi személyekkel. Így a továbbiakban rájuk is vonatkozik a belső döntéseik jelentési kötelezettsége a kormány illetékes minisztere felé, amivel feltételezhetően még szorosabb kontroll alá vonják az egyetemeket és főiskolákat

Az Oktatási szabadságot csoport demonstrációja Budapesten
MTI Fotó: Marjai János
 
 

stratégiai jelentőségű ágazatok listáját emellett azzal is bővítették, hogy a kommunikáció alá a távközlés mellé bevették a kiadói tevékenységet, a film, videó, televízióműsor gyártását, hangfelvétel kiadását, műsorösszeállítást, műsorszolgáltatást is.

Vagyis mostantól a stratégiai cégek közé sorolják a magyar sajtópiacon működő kiadókat, akiknek jelenteniük kell a cégen belüli változásokról – tájékoztatott a 444.hu.