„Klubrádió
A lényeg

SMS-ben terjedt az álhír a benzinárstop végéről

4/12/2022 19:24

Olyan SMS-ek kezdtek el terjedni pénteken este, hogy a kormány éjféltől feloldja a hatósági árazást az üzemanyagokra. Emiatt sok kúton hosszú sorok alakultak ki azonnal. A hír nem igaz.

Egyre többen beszélnek arról, hogy az árstop nem fenntartható az üzemanyagoknál. Hernádi Zsolt, a MOL vezérigazgatója hónapok óta mondja ezt, Holoda Attila energetikai szakértő is így nyilatkozott a napokban rádiónknak, hogy januártól valószínűleg nem fenntartható a jelenlegi állapot, ami már áruhiányhoz vezetett sok budapesti kúton is - ilyet korábban főleg csak vidéki kisebb benzinkutakon lehetett tapasztalni.

Talán ez a tapasztalat is kellett ahhoz, hogy terjedni kezdett egy olyan kamu SMS-üzenet, mely szerint december 2-áról 3-ára éjfélkor a kormány eltörli a hatósági árat. Emiatt pedig sokan rohamozták meg a töltőállomásokat, hogy még egyszer utoljára olcsóbb benzinnel tankolják meg autójukat. Sokan persze hiába, mert épp ettől a rohamtól fogyott el az árstopos dízel/benzin, de hosszú sorok sok helyen kialakultak.

Az árszabályozás december 31-ig szól, és a Miniszterelnökség azt mondta, két feltételnek is teljesülnie kell ahhoz, hogy maradjon az ársapka: hogy zavartalan legyen a kőolajszállítás Oroszországból, és hogy a százhalombattai Dunai Finomító ismét  folyamatosan működjön.