„Klubrádió
A lényeg

Sínen van a gellérthegyi sikló – építési engedélye

18/01/2022 07:36

| Szerző: Klubrádió

A Gellérthegyi Sikló Kft. megkapta a Citadellához vezető felvonó új építési engedélyét.

"A sikló megvalósítására már korábban megkaptuk az építési engedélyt, de a Budavári Önkormányzat kezdeményezésére, egyetértésben a Fővárosi Önkormányzattal több olyan módosítást hajtottunk végre a projekt műszaki tartalmában, amelyek együttesen még inkább környezetkímélő módon teszik lehetővé a beruházás valóra váltását. Célunk: a sikló úgy valósuljon meg, hogy az első kerületben élők, az újbudaiak, a fővárosiak, valamint a hazai és külföldi turisták számára egyaránt értéket jelentsen" – mondta Walton Imre, a beruházást jegyző Gellérthegyi SIKLÓ Kft. ügyvezetője.

Fotó: Facebook
 

A KÖZTI Építésziroda által készített új engedélyezési terv három pontban tér el a korábbitól:
nem lesz buszparkoló az alsó állomásnál,
a kabinok a korábbi 40 fő helyett 52 utast szállíthatnak egyszerre, továbbá
épül egy „kilátóhurok”, egy félköríves terasz, ami a felső állomáshoz csatlakozikírja a Népszava.

Miután megkapták az engedélyt, a terület birtokba vételét követően nekilátnak a tereprendezési munkálatoknak és a régészeti feltárásoknak, ezután kezdődhet el a tényleges kivitelezés, ami a jelenlegi ütemtervek szerint 13 hónapig tart majd. 
A beruházás összköltsége – amely teljes egészében a magánbefektetőket terheli – a tervek szerint 12-13 milliárd forint lesz, amelynek egy részét kereskedelmi bankhitelből teremtik elő.

A sikló megvalósítására létrehozott cégbe 2004-ben társult a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló Budapest Gyógyfürdő és Hévízei (BGYH) Zrt., az alsó állomás területe a cég tulajdonában van. A projektcégben 25 százalékos tulajdonrészt birtokló BGYH-t időközben a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) váltotta fel, míg a magánbefektetői oldalon Bató Csaba érdekeltségébe tartozó S-2018 Eszközkezelő mellett megjelent a Gellért Hill Experience Kft., amelyet némi cégáttéten keresztül Kreinbacher József birtokol. A leginkább pezsgőjéről ismert milliárdos üzletember idővel átvenné a teljes magánbefektetői hányadot – írja a lap.

A befektető a korábbi egyezségben szereplő 300 millió forint helyett 500 millió forintot adna a fővárosi tulajdonban lévő földterület használati jogának egyszeri megváltásaként, ezenfelül 40 éven keresztül további 250 millió forintot fizetne évente. Ez utóbbi teljesen új elem. A fővárosnak a cég negyedének birtokosaként a haszon negyede is megilleti.