„Klubrádió
A lényeg

Schmidt Mária kiakadt: „Boris Johnson, maga egy kis, széteső ország élén áll. Söprögessen a saját háza táján!”

3/09/2021 19:34

| Szerző: Klubrádió

Schmidt Máriát a jelek szerint nagyon felbőszítette, hogy Boris Johnson elfogadhatatlannak nevezte a magyar ultrák viselkedését az angolok elleni meccsen (rasszista inzultusok, dobálás), ugyanis a történész-vállalkozó a többi között azt írta a brit miniszterelnöknek címzett nyílt levelében: „maga egy kis, széteső ország élén áll. Törődjön bele és söprögessen a saját háza táján. Van mit”. Eljutott Trianonig és addig is: „olyan országban térdelgessenek, ahol erre igény van”.

Mint arról korábban többször is beszámoltunk, rasszista inzultusok értek angol játékosokat a budapesti vb-selejtezőn, és Boris Johnson brit miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte a történteket. 

Erre reagált több nagyívű megállapítással Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatója. Közölte: megdöbbentette Johnson „érzéketlen és a szokásos brit gyarmatosító attitűdről tanúbizonyságot tevő bejegyzése, ami elítéli a magyar drukkereket állítólagos rasszizmusukért”. Ezen a videón egyébként látható, ahogy majmokat imitálva huhogtak egy angol játékosnak.

Szerinte „a britek vendégként jöttek fővárosunkba, és egy olyan gesztussal hergelték a magyar szurkolókat, amit mi álságos pótcselekvésnek érzünk”. Ezzel arra utalt, hogy a középkezdés előtt letérdeltek az angol játékosok (ez egyébként rasszizmusellenes gesztus), amiért kifütyülte őket a magyar szurkolók egy része.

A kormánybiztos úgy folytatta: „a britek évszázadokon keresztül gyarmatosították a világ különböző részeit”, a magyarok azonban „soha nem gyarmatosítottak senkit”. Ezért azt tanácsolta, hogy „olyan országban térdelgessenek, ahol erre igény van”. Álságosnak és hivalkodónak nevezte a gesztust, majd kijelentette: „mi magyarok a britektől soha, semmi jót nem kaptunk”.

„Trianon felelősségét, ahogy az egész elhibázott bűnös versailles-i szerződést ugyan a brit PR-felelősök mintegy száz évre át tudták tolni a franciákra, de ma már senki nem gondolja, hogy az akkori világ vezető hatalmát, a brit világbirodalmat a tönkrevert és megrogyott franciák utasítgatták” – fogalmazott a focimeccs apropóján. Hozzátéve: soha nem fogjuk megbocsátani, hogy „1944 őszén egy sajtpapíron osztották fel Sztálinnal térségünket és toltak át minket Ázsiába!”

Ezután arról írt, hogy „az Eb-döntőn a britek, ahogy évtizedek óta mindig, csürheként viselkedtek. Megvertek több szurkolót, 11-est hibázó fekete bőrű focistáikat rasszista támadások érték. A meccsen jelen levő Vilmos herceg és Ön sem gratulált a győztes olasz köztársasági elnöknek, ami igazán bunkó dolog”.

Schmidt azzal zárja sorait, hogy: „Boris Johnson, maga egy kis, széteső ország élén áll. Törődjön bele és söprögessen a saját háza táján. Van mit.”

(Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton)