„Klubrádió
A lényeg

Rishi Sunak hivatalosan is a brit miniszterelnök

25/10/2022 13:18

| Szerző: Klubrádió

A volt brit pénzügyminisztert III. Károly király kérte fel.

Rishi Sunak volt pénzügyminiszter lett az Egyesült Királyság új miniszterelnöke. Ő az első kormányfő, akit III. Károly király, brit uralkodó kért fel a kormányalakításra – írja a 24.hu.

Ahogy arról a Klubrádió is beszámolt lemondott a brit Konzervatív Párt vezetői posztjáról és így a brit miniszterelnöki székből is Liz Truss. A volt külügyminiszter alig hat hét után távozott az ország éléről, miután az adócsökkentési programja miatt támadt hatalmas piaci felfordulás nyomán az alsóházi tory frakció jelentős része ellene fordult. Utolsó beszédét a kormányfői hivatalnak helyet adó Downing Street 10. előtt tartotta meg, amelyben arra sürgette utódját, Sunakot, hogy legyen bátor.

Az indiai felmenőkkel rendelkező, hindu vallású 42 éves Sunak (aki 2015 óta képviselő, és 2020 és 2022 között pénzügyminiszter volt Boris Johnson kormányában) a legutóbbi kormányfőválasztás alkalmával is többséget szerzett a frakcióban, de akkor a végső szót kimondó párttagok Truss mellett döntöttek. A tegnapi napon viszont másik, a kellő számú képviselő támogatását megszerző jelölt hiányában nem folytatódott a verseny, így már hétfőn biztossá vált, hogy ő lesz az ötödik kormányfő a 2010 óta tartó tory kormányzás során David Cameron, Theresa May, Johnson és Truss után, és az első hindu és nem fehérbőrű miniszterelnök a szigetország történetében.