„Támogassa
A lényeg

Rejtély, miért szórják ki a korrupcióellenes testület élére jelentkezőket

2/11/2022 07:43

Javaslatot tett a magyar kormány úgynevezett korrupcióellenes szervezetének, az Integritás Hatóságnak a vezetői posztjaira az alkalmassági bizottság, írja a Népszava. A 20 elnöki pályázóból csak öt maradhatott, közülük csak ketten vállalták a nevüket, a döntést az ellenzéki pártokat korábban súlyos százmilliókra büntető Állami Számvevőszék elnöke hozza majd meg a saját belátása szerint.

Az Országgyűlés alakuló ülése
 
Polt, Orbán, Pintér
 
Orbán Viktor ügyvezető miniszterelnök, a Fidesz elnöke, az országgyűlési választásokon győztes Fidesz-KDNP pártszövetség miniszterelnök-jelöltje (b), Pintér Sándor ügyvezető belügyminiszter (k) és Polt Péter legfőbb ügyész beszélget az Országgyűlés alakuló ülésén az Országházban 2018. május 8-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd
 

 

A Népszava szerint szaporodnak a jelei annak, hogy a magyar kormány csak alibiből, a kormányzati korrupció miatt befagyasztott uniós pénzek megszerzése érdekében állítja fel a "korrupcióellenes testületet". Az Integritás Hatóságnak "meglehetősen limitált jogköre lenne", így a korrupcióval szemben gyakorlatilag továbbra is Polt Péter ügyészségének kellene eljárnia.

Az Integritás Hatóság vezetőire egy háromfős, alkalmassági bizottság tett javaslatot egy nyilvános pályázat után, amelyre húsz pályázat érkezett az elnöki posztra, de csak öt pályázatot találtak érvényesnek. Az elnökhelyettesi pozícióra 33-ból 20-at szórtak ki. A bizottságot kinevező Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság (EUTAF) közleménye szerint, a pályázatok elbírálása idején távozott az alkalmassági bizottság egyetlen, igazából kormánytól függetlennek tekinthető tagja, Pataki Balázs, aki az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) felügyelőbizottsága mellett működő titkárságon foglalkozik az intézmény vizsgálati feladatainak rendszeres ellenőrzésével.

A lap szerint eleve sokat mondó, hogy az alkalmassági bizottság tagjait egy teljesen ellenőrizetlen, nem nyilvános procedúra nyomán a fideszes Varga Mihály vezette Pénzügyminisztérium alá sorolt „Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság” vezetője, Dencső Balázs nevezte ki, és hogy a kormányfüggetlen, civil korrupcióellenes szervezetek által javasolt szakemberekből senki sem került be.

A három főből a Pázmányon tanító Halász Ákos korábban, 2010-2013 között az állami Magyar Fejlesztési Banknál is dolgozott. Tátrai Tündéről pedig Hadházy Ákos független képviselő derítette ki, hogy a cége két szerződéssel 5 millió 500 ezer forintot kapott a Miniszterelnökségtől tanácsadói szerződésekért, míg férje, Gellén Márton a fideszes agytröszt Századvég egyik vezetője volt, majd a Varga Judit vezette igazságügyi tárcánál volt politikai főtanácsadó, később 2017-től helyettes államtitkár. A Pataki helyére kinevezett Kovács Gábor Rendőrtiszti Főiskolát is végzett és négy évig alosztályvezető volt az ORFK Szervezett Bűnözés elleni Igazgatóság pénzmosás elleni részlegénél, de 2012 és 2016 között a Transparency Internationalnak (TI) volt külsős szakértője.