„Klubrádió
A lényeg

Putyin Hszivel tárgyalt, majd közölte: szerinte a Nyugat nem érett meg a békére

21/03/2023 19:50

| Szerző: Klubrádió

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá magyar idő szerint kedd délután Moszkvában Hszi Csin-ping kínai és Vlagyimir Putyin orosz elnök. Putyin az aláírási ceremóniát követő sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, 

Putyin szerint „a történelemben soha még ilyen jó nem volt Kína és Oroszország kapcsolata”, a két állam sorsa „összefonódott”, és a két vezetés „állandó kapcsolatban áll” egymással. Az orosz elnök arról biztosította Hszit, hogy Moszkva minden segítséget biztosít a kínai vállalatoknak ahhoz, hogy betöltsék az invázió után Oroszországból kivonuló nyugati cégek hagyta űrt.

Hszi Csin-ping pedig arról beszélt, „őszinte, nyitott és barátságos” volt a tárgyalásuk az orosz elnökkel: „A kínai-orosz kapcsolatok bőven túlszárnyalják a bilaterális kommunikáció kereteit” – fogalmazott a kínai elnök.

Bár szó volt a két elnök megbeszélésén az ukrajnai háború kérdéséről, és a február végén közzétett kínai békejavaslatról is, konkrétumokról ezzel kapcsolatban egyik vezető sem beszélt. Putyin azt mondta, a nyugati országok „nincsenek felkészülve” a békére, Hszi szerint pedig Kína „a történelem helyes oldalán áll” – ismerteti a Telex.

Moszkva üdvözölte Pekingnek az ukrajnai „válság” politikai és diplomáciai eszközökkel rendezésében játszott pozitív szerepét, és megerősítette elkötelezettségét az „egy Kína” elve mellett. Hszi Csin-ping azt is kijelentette, hogy Kína objektív és elfogulatlan álláspontot képvisel az ukrajnai „válsággal” kapcsolatban, és aktívan közreműködik a megbékélést és a rendezési tárgyalások újrafelvételét célzó erőfeszítésekben,a háborút pedig a Nyugat Oroszország elleni proxyháborújának tartja – teszi hozzá a 444.

(Kiemelt kép: MTI/EPA/Szputnyik/Alekszej Druzsinyin)