„Klubrádió
A lényeg

Polt Péter leváltását is kétharmados többséghez kötné a kormány

13/10/2021 18:57

Újabb jogi eszközzel biztosítaná az Orbán-kabinet, hogy egy esetleges új kormány ne tudjon hozzányúlni Polt Péter pozíciójához. Nem csak a legfőbb ügyész megválasztásához kellene a jövőben az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata, hanem a leváltásához is.

Még inkább bebetonozná a kormány Polt Péter legfőbb ügyészt a hivatalába. Egyes igazságügyi tárgyú, valamint kapcsolódó törvények módosításáról címmel olyan javaslatcsomag jelent meg a parlament honlapján, amelyben az is szerepel, hogy a kormány kétharmadhoz kötné az ügyészi szervezet csúcsán lévő vezetőjének leváltását. Az országgyűlésről szóló törvény javasolt módosításával a legfőbb ügyészen kívül az alapvető jogok biztosa és annak helyettese is hasonló védettséget kapna.

Kérdéses, hogy ha átmenne a javaslat a fideszes többségű törvényhozáson, akkor hogyan érnének célt a gyakran Polt leváltásának szándékával kampányoló ellenzéki politikusok. Ahogy az sem egyértelmű, hogyan lehetne Poltot más személyre cserélni az ügyészség élén, mivel a legfőbb ügyész megválasztásához már most is kétharmad kell, és amíg a parlament erre nem képes, vagyis a kétharmados döntésre, addig a hivatal viselőjének mandátuma automatikusan meghosszabbodik.

Az Országos Bírói Tanács alakuló ülése
 
 Polt Péter legfőbb ügyész az Országos Bírói Tanács alakuló ülésén a Kúria épületében 2018. január 30-án. MTI Fotó: Mohai Balázs
 
 

Polt Péter legfőbb ügyészi karrierje több mint húsz éve kezdődött, amikor az első Orbán-kormány idején, 2000-ben,megválasztották a tisztségre. Akkor hat évre szólt a mandátuma, majd 2010-ben a Fidesz újra őt bízta meg a feladattal, de már kilenc évre. Az Orbán-rezsim érdekeit kiszolgáló pártkatonaként emlegetett, a fideszes, illetve kormányzati korrupciót eltussoló döntésekkel vádolt Polt jelenleg harmadik ciklusát tölti, 2019-ben választották meg ismét legfőbb ügyésznek, így mandátuma legalább 2028-ig tart.