„Támogassa
A lényeg

Pokol Béla feloszlatná a szerinte vélhetően „alkotmánypuccsra” készülő ellenzéki pártokat

6/01/2022 14:47

| Szerző: Klubrádió

Az Alkotmánybíróság az államcsíny veszélyét is felvetette az ellenzékkel kapcsolatban, ami az AB egyik tagja szerint ezeknek a pártoknak a feloszlatását is indokolttá teheti.

 

Miközben az utóbbi időben az ellenzéki összefogás többször beszélt arról, hogy miként lehet lebontani olyan kétharmados jogszabályokat, amelyeknél a kormánypárti többség az alaptörvény szellemével is szembement, addig a fideszes jogtudósok azon elmélkednek, hogyan lehetne minél hamarabb, még csírájában elfojtani a hasonló törekvéseket – írja a hvg.

Pokol Béla, az Alkotmánybíróság tagja még a nyáron úgy fogalmazott, hogy "A kormányhatalom megszerzésére legálisan készülődő, de eközben alkotmánypuccsot is előkészítő politikai szerveződések ellen még akkor kell fellépni – akár titkosszolgálati eszközökkel is –, amikor a kormányhatalmon kívüli státusban vannak.”

Az Alkotmánybíróság nyilvános ülése
Budapest, 2017. október 17. Sulyok Tamás elnök (felül j) az Alkotmánybíróság nyilvános ülését követően, az állami tulajdonú földek értékesítésével kapcsolatban tartott határozathirdetésen 2017. október 17-én. Mellette Varga Zs. András, elöl Pokol Béla és Szívós Mária alkotmánybírók. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
 
 

Az AB elnöke, Sulyok Tamás pedig decemberben – Áder János köztársasági elnökhöz, Orbán Viktor miniszterelnökhöz és Kövér László házelnökhöz címzett – nyílt levélben fejtette ki álláspontját ezzel kapcsolatban: "Az alkotmánybíróságok a jogrendszer zavartalan működésének biztosítékaiként őrködnek afelett, hogy a hatalmi ágak aktusai megfeleljenek az alkotmányok előírásainak. A magyar Alkotmánybíróság más európai alkotmánybíróságokhoz hasonlóan olyan testület, amely a jogállami és demokratikus működésnek az európai alkotmányos demokráciákban általánosan elfogadott garanciája. Az Alkotmánybíróság valamennyi hatalmi ág felett alkotmányos kontrollt gyakorol, de zavartalan működését a törvényhozó és a végrehajtó hatalmi ágak együttesen kötelesek biztosítani.