„Klubrádió
A lényeg

Pereli az Európai Bizottságot az EP

20/10/2021 17:36

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Parlament elnöke, David Sassoli arra kérte a parlament jogi szolgálatát, hogy vigyék bíróság elé a jogállamisági mechanizmus ügyét. Ezzel próbálja rábírni a bizottságot hogy ne húzza tovább az időt és vezessék be a mechanizmust. A pertől csak abban az essetben állnak el, ha az EB szigorúan fellép azokkal az országokkal szemben, amelyek megsértik a jogrendet.

David Sassoli, az Európai Parlament (EP) elnöke szerdán felkérte az EP jogi szolgálatát, hogy készüljön fel egy perre az Európai Bizottság (EB) ellen. Az ok, hogy a tavaly január 1-én hatályba lépett, ám a gyakorlatban a mai napig nem alkalmazott jogállamisági mechanizmus bevezetését az EP szerint az EB hibájából tologatják – írja a 24.hu.

A portál kiemelte a politikus álláspontját, mely szerint: "Azon EU-tag államoknak, amelyek megsértik a jogrendet, nem szabad az EU-alapokból részesülniük".

Az Európai Bíróságon indítandó pert az EP jogi bizottsága is támogatja, ahogy az EP-frakciók zöme is melléállt. Sassoli jelezte, a pertől egyből eláll az EP, amint a Bizottság komolyabb lépéseket tesz a renitens, uniós pénzekkel rosszul bánó, jogállamot leépítő tagállamok megregulázására szánt mechanizmus ügyében.

 
Európai Parlament
Forrás: Flickr.com
Fred MARVAUX