„Támogassa
A lényeg

Pénzbírság helyett csak ejnye-bejnyét kaptak Toroczkai fegyveresei

21/12/2022 09:19

Pénzbírságról figyelmeztetésre enyhítette az ásotthalmi mezőőrök büntetését a másodfokú bíróság. Az ítélet még októberi, de az erről szóló végzést csak most juttatták el a TASZ-nak, mert a jogvédő szervezet év elején közérdekű bejelentéssel fordult a rendőrséghez a mezőőrök határvédelmi tevékenysége miatt, ennek ellenére a TASZ nem vett részt az eljárásban.

Az önkormányzat alkalmazásában álló mezőőrök a hatáskörüket túllépve, felfegyverkezve "vadásznak" a határsértőkre. A vadászatról maga Toroczkai László, a település korábbi polgármestere tett említést egy tavaly őszi videóban, aminek a címe: „TÁMADÁSOK UTÁN EMBERVADÁSZAT A HATÁRON”.

A videóról a 444 azt írja, hogy a mezőőrök egy hivatásos vadász bejelentése alapján rábukkannak egy csapatnyi külföldire, kikísérik őket az erdőből, majd – az állami tévé kamerái előtt – átadják a rendőröknek. És ezt már évek óta folytatják.

A TASZ munkatársa szerint neki csak annyi joguk lenne, hogy „ha tetten érnek valakit, amint épp rongálja vagy felgyújtja például a szalmatároló épületet, akkor joguk van kényszerintézkedésre. Megakadályozhatják a bűncselekményt, és értesíthetik a hatóságokat. De nincs semmilyen felhatalmazásuk arra, hogy szervezetten bűnüldözési, határvédelmi feladatokat lássanak el”.