„Köszönjük,
A lényeg

Patent Egyesület: A nők helyzetére káros tevékenységet végez az új államfő

23/03/2022 07:03

| Szerző: Klubrádió

A nők és gyerekek elleni erőszak áldozatai számára fenntartott jogsegélyszolgálatot működtetető Patent Egyesület szerint "Novák az elmúlt években számtalanszor bebizonyította, hogy attól még, hogy nő, semmit sem óhajt tenni a nőtársait érő rendszerszintű egyenlőtlenségek és erőszak felszámolásáért: lelkes híve, sőt kirakatarca Orbán Viktor nézeteinek, aki a nőket kizárólag nemzeti humánerőforrás-utánpótlást (“közjószágot”) biztosító anyai minőségükben tekinti értéknek".

Az egyesület hosszú Facebook-bejegyzésben fejtegeti, hogy Magyarország első női köztársasági elnöke, Novák Katalin "inkább a magyar nők érdekeinek elárulója, mintsem a magyar nők sorsközösségének tagja, és kinevezése inkább kivételesen készséges eszközzé válásának köszönhető, mintsem annak, hogy mára minden akadály elhárult a nők közéleti és vezetői szerepvállalása elől. Mi úgy látjuk, esze ágában sincs szolidaritást vállalni azokkal, akik gyereket nevelve, időseket gondozva, az állam feladatait a megcsonkított ellátórendszer helyett átvállalva a létminimum küszöbén küszködnek; és akik csak azért, mert nők, nap mint nap az elnyomás, a megalázás, az erőszak és a bántás különböző formáit kénytelenek tűrni egy férfiakra szabott, férfiak által irányított országban".

Szerintük "kitűnő kapcsolatot ápol a világ ultra-konzervatív, kifejezetten nőgyűlölő politikusaival és mozgalmaival is. Számtalan konferencián és állami (tehát köz-)pénzből finanszírozott rendezvényen látta már őket vendégül: a legutóbbi Budapesti Demográfiai Csúcson a meghívottak között szerepelt az abortusztilalmat pártoló nézeteiről hírhedt Mike Pence volt amerikai alelnök, és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is, akinek a két éve bevezetett, mára már számos terhes nő életét követelő, szinte totális abortusztilalmat köszönheti Lengyelország.

Novák nem titkolja, hogy szimpatizál az abortusz szigorításáért lobbizó magyar szervezetekkel is. Az elmúlt néhány hónapban magasrangú állami kitüntetéseket adott át magukat “életvédőnek” nevező, valójában a nem kívánt terhességek kényszerű kihordatását pártoló, a nők reprodukciós, önrendelkezési jogait radikálisan korlátozni kívánó, és a nők életét ezáltal veszélybe is sodró szereplőnek. (...) A megválasztása napján elmondott beszédében is kacsintott egyet az abortuszellenes barátai felé: biztosította őket arról, hogy köztársasági elnökként is támogatni fogja “azokat, akik a fogantatás pillanatától vigyáznak az életre.” Ez a sokatmondó kiszólás kimaradt a híradásokból, a beszéd vágott változatából. A választások előtt nyilvánvalóan nem lenne szerencsés, ha nagyobb nyilvánosságot kapna, hogy a jelenlegi kormány elnöki székbe ültetett pártkatonája a terhesség-megszakításhoz való hozzáférés szigorítását szorgalmazza, hiszen a magyar társadalom minden kapcsolódó közvélemény-kutatás szerint példátlanul egységes álláspontot képvisel abban, hogy az abortusz szigorítását nem támogatja".

"Régi, de még mindig hatásos trükk ez: egy kedvesnek tűnő női arcot adni a nők elnyomásához, és úgy prezentálni, mintha a nők egyenjogúságának megnyilvánulása lenne" – írják a bejegyzésben.