„Klubrádió
A lényeg

Paks 2: megbírságolták a Pénzügyminisztériumot

24/08/2021 16:43

| Szerző: Klubrádió

Pénzbüntetést szabott ki a bíróság a Pénzügyminisztériumra, mert nem adta ki a paksi bővítéshez kapcsolódó hitelfelvétel módosításáról szóló dokumentumokat. Korábban Demeter Márta ellenzéki országgyűlési képviselő próbálta elérni, hogy az adatokat kiadja a tárca, ezért végrehajtási eljárást is indított. A PM az ítélet után közölte, az adatigénylés időpontjában nem állt rendelkezésre olyan dokumentum vagy adat, amelyet az adatigénylésben megjelöltek, így az szerintük nem volt teljesíthető. Keresetet nyújtottak be a végrehajtási eljárás megszüntetésére.

Kétszázezer forint pénzbírsággal sújtotta a Pénzügyminisztériumot a bíróság, mivel a végrehajtási eljárás ellenére sem adják ki a Paks II. hitelfelvételének módosításáról szóló dokumentumokat – írja az Alfahír alapján a 24.hu.

Varga Mihály pénzügyminiszter még 2019 februárjában utazott Moszkvába, hogy a Paks II. beruházásra felvett gigahitel szerződésének módosításáról tárgyaljon az orosz féllel.

Demeter Márta ellenzéki országgyűlési képviselő ezután szóban és írásban is igyekezett kitudakolni, milyen eredménnyel zárult a tárgyalás, sőt közérdekű adatigénylésben is megpróbált érvényt szerezni akaratának. Miután a Pénzügyminisztérium a közérdekű adatigénylésre sem válaszolt, Demeter Márta bírósághoz fordult.

A bírósági döntés értelmében Demeter Márta országgyűlési képviselő rendelkezésére kell bocsátaniuk a paksi szerződés módosításával kapcsolatos összes dokumentumot. Az erről szóló ítélet már 2019 októberében megszületett, ám ennek a Pénzügyminisztérium azóta sem tett eleget, ezért indított Demeter végrehajtási eljárást.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Demeter MártaFotó: Bruzák Noémi/MTI
 

Demeter a pert másodfokon is megnyerte, ám a Pénzügyminisztérium a jogerős ítélet ellenére sem volt hajlandó kiadni az információt, ezért az országgyűlési képviselő 2020 áprilisában végrehajtási eljárást kezdeményezett.

A pénzügyi tárca idén május közepén vette át a végrehajtó felhívását, azonban erre sem reagált, ezért a bíróság most kétszázezer forint bírság kiszabásáról döntött. Ha a szaktárca továbbra sem tesz eleget a bíróság jogerős ítéletének, akkor a lap szerint további bírságok kiszabása várható, mindaddig, amíg a módosítás dokumentumait nyilvánosságra nem hozzák.

FRISSÍTÉS: A bírságról szóló keddi hír másnapján a Pénzügyminisztérium közölte, hogy a közérdekű adatigénylésre adott válaszában és a peres eljárásban is kifejtette, hogy az adatigénylés időpontjában nem állt rendelkezésre olyan dokumentum vagy adat, amelyet az adatigénylésben megjelöltek, így az szerintük nem volt teljesíthető. Ezért a Pénzügyminisztérium keresetet nyújtott be a Fővárosi Ítélőtáblához a végrehajtási eljárás megszüntetésére. Mint írták, fontos kiemelni, hogy az adatigényléssel érintett, 2014. március 28-án aláírt megállapodás módosításáról szóló törvény idén májusban megjelent a Magyar Közlönyben, amelyet – bár ez mindenki számára nyilvánosan elérhető – készséggel Demeter Márta rendelkezésére bocsátanak. "Félrevezető és hangulatkeltő tehát minden olyan híresztelés, amely szerint a szerződés módosításáról szóló információk nem nyilvánosak. A módosítással Magyarország számára kedvezőbbé vált a paksi bővítés finanszírozása: elegendő lesz 2031-ben megkezdeni a hitel tőketörlesztését, így ennek költségét már az erőmű termelheti ki. A módosítás a kamatszintet nem érinti, a hitel továbbra is bármikor előtörleszthető, a rendelkezésre tartási díj a korábbinál rugalmasabbá válik" – írta a PM, amely hozzáfűzte, a paksi bővítés nem csak Magyarország biztonságos, megfizethető árú és klímabarát villamosenergia-ellátásának fenntartásához járul hozzá, hanem lehetővé teszi a rezsicsökkentés megőrzését is.