„Klubrádió

Óvatos optimizmus a Brexit-megállapodással kapcsolatban

3/12/2020 15:15

| Szerző: Klubrádió

Bármennyire sürget a januári határidő, Michel Barnier uniós főtárgyalót arra figyelmeztették az uniós nagykövetek, hogy csak ezért ne egyezzen bele az EU-nak hátrányos kompromisszumba. Bárhogy végződjen is a tárgyalás, Barnier már nem folytatja, nyugdíjba vonul.

Bár Franciaország vétózhatja az egyezményt, most minden tagállam a küszöbön álló tárgyalások sikerében bízik. Óvatos optimizmussal nyilatkoztak uniós nagykövetek a brexit egyezményről, mely kilenc hónap után talán megszülethet - idézi a Reuters cikkét a hvg.hu.

A portál szerint végre megszülethet a megállapodás a britek kilépése után a szigetország és az EU jövőbeli viszonyáról. A problémák azonban továbbra is fennállnak, sőt: a Bloomberg szerint francia vétó fenyegetheti a még meg sem született egyezményt.

A felek továbbra sem értenek egyet abban, hogy kinek hol van joga halászni a brit vizeken illetve, hogy mennyi legyen a halászati kvóta. Ezenkívül a britek éves szerződéseket akarnak, ezt Franciaország és több más állam elveti. Azt sem tisztázták még, hogy ki hogyan dönthet a vitás ügyekben.

A portál szerint Párizs kemény fellépését az motiválja, hogy Emmanuel Macron elnök mindenképp szeretne a nemzeti érdek elszánt harcosának szerepében feltűnni, hogy ezzel kifogja a szelet nacionalista ellenfelének, Marine Le Pennek a vitorláiból.

 
Forrás: Flickr.com
 

Michel Barnier uniós főtárgyalót arra figyelmeztették az uniós nagykövetek: ne menjen bele az EU-nak hátrányos kompromisszumba csak azért, mert a határidő sürget.

A nagykövetek tanácskozásán többen is azt az álláspontot képviselték, hogy akkor sincs itt a világ vége, ha nem születik megállapodás a kilenc hónapos tárgyalássorozat után. Jövőre ugyanis folytatódhatnak a tárgyalások – igaz, hogy közben január elsején életbe lépnek a vámtarifák és Nagy-Britannia polgárait úgy kezelik majd az Európai Unió államaiban, mint más külföldieket.

Michel Barnier emlékeztette arra tárgyalópartnerét, Lord Frostot, hogy északír ügyekben semmiképp sem fogadják el azt a módosítást, melyet a brit parlament megszavazott. A brit törvény elvben felhatalmazást nyújt Boris Johnson kormányának, hogy "felülírja" az unióval megkötött megállapodást. "Ez nagy hiba lenne" – hangsúlyozta ezzel kapcsolatban Írország külügyminisztere.

A nagyköveteknek pedig azt üzente, hogy amennyiben hamarosan nem születik meg az egyezmény, akkor az EU-nak villámgyorsan ki kell dolgoznia valamilyen B tervet, melynek alapján január elseje után intézni tudják az ügyeket.

Barnier a maga részéről közölte: ő befejezi idén, mert nyugdíjba megy. Ha jövőre újrakezdődnek a tárgyalások, akkor ahhoz az EU-nak már új csapatra lesz szüksége, vagyis a véget nem érőnek tűnő folyamat még hosszabb lesz, mert egyáltalán nem könnyű a 27 tagállam érdekeinek egyeztetése a Brexit ügyében – írja a lap.