„Klubrádió
A lényeg

Őszintén beszélt egy katonai elemző az orosz köztévében az orosz-ukrán háborúról

17/05/2022 13:28

| Szerző: Klubrádió

"Gyakorlatilag az egész világ Oroszország ellen van" – mondta az orosz köztévében Mihail Hodarjonok. Az egykori tiszt, jelenlegi védelmi elemző az orosz-ukrán helyzetről mondta el pesszimista véleményét, annak ellenére, hogy Putyin törvényt alkotott, amelyben bünteti az olyan hírek terjesztését, ami kedvezőtlen színben tünteti fel Ukrajna megtámadását.

Mihail Hodarjonok egykori tiszt, jelenlegi védelmi elemző volt az orosz állami tévé beszélgetős műsorának vendége, és olyan dolgokat is szóba hozott, amikről ott ritkán hallani – írja a 444.

Hodarjonok olyan kijelentéseket tett, amelyek Vlagyimir Putyin utasításai alapján elvileg el sem hangozhatnának az orosz médiában. Szerinte

  • az ukrán hadsereg képes mobilizálni és fegyverekkel felszerelni magát,
  • Európa segítsége Ukrajnának kedvez,
  • a helyzet közeljövőben rosszabb lesz Oroszország számára,
  • az ukrán fegyveresek készek az utolsó emberükig harcolni,

A műsorvezető megpróbált vitatkozni Hodarjonokkal, aki azonban keményen kitart amellett, hogy a morál döntheti el a végső kimenetelt.

A NATO-val kapcsolatban megjegyezte, hogy szerinte stratégiai szempontból nem lenne szabad részt venni Finnország irányába néző rakétákkal a kardcsörgetésben, hiszen a katonai-politikai helyzetük legfőbb nehézsége, hogy bizonyos értelemben teljes geopolitikai elszigeteltségben vannak, és hogy – bármennyire is nem szívesen ismerik be – gyakorlatilag az egész világ ellenük van.

Az orosz invázió kezdete után elfogadott törvény börtönbüntetést ír elő azoknak, akik hamis információkat terjesztenek az orosz fegyveres erőkről.