„Köszönjük,
A lényeg

Összesen 36 milliónál is több szavazólap kell a június 9-én tartandó hazai választásokra

30/05/2024 09:13

| Szerző: Klubrádió

Több mint 36 millió szavazólap készül június 9-ére, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament magyar tagjainak megválasztásához.

A Nemzeti Választási Iroda tájékoztatása szerint a nyomda összesen több mint tízezerféle szavazólapot készít: az EP-választásra kétfélét (egyet a magyarországi és a külképviseleti szavazáshoz, emellett legyártanak 3177-féle polgármesteri szavazólapot (összesen mintegy 8,1 milliót) és egy főpolgármesterit (ebből 1 millió 364 ezret nyomtatnak).

A szavazólapokat eltérő színű kerettel látták el: az EP-szavazólap kerete kék, a főpolgármesteri lapé rózsaszín, a polgármesteri  sárga, a megyei és fővárosi listás lapé szürke. Az egyéni listás és egyéni választókerületi szavazólap egységesen fehér színű, a nemzetiségi lapok pedig zöldek, ezeket a szavazóknak zöld színű borítékba kell tenniük és le kell zárniuk, különben szavazatuk érvénytelen lesz.

A gyártásra 250 tonna papírt használnak fel. 

Voks 24 - Nyomtatják a szavazólapokat
 
Voks 24 - Nyomtatják a szavazólapokat
 
Budapest, 2024. május 22. Szavazólapok a budapesti ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. épületében 2024. május 22-én. Nyomtatják a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az európai parlamenti képviselők június 9-ei választásának szavazólapjait a nyomdában.
Fotó: Balogh Zoltán / MTI/Balogh Zoltán
 

(MTI)