„Klubrádió
A lényeg

Összecsaptak Brüsszelben a tüntető gazdák és a rohamrendőrök

27/02/2024 08:37

| Szerző: Klubrádió

Büsszelben ismét csaknem ezer traktorral vonultak fel a gazdák tüntetni, mivel úgy vélik, az Európai Bizottság a hónap eleji tiltakozó akcióik ellenére sem hozott megfelelő intézkedéseket aggályaik eloszlatására.

Amiatt tiltakoznak, hogy a bevételekhez képest magasak a termelési költségeik, az ukrán gabonaimport nehezebbé tette megélhetésüket, továbbá úgy vélik, hogy az uniós agrárpolitika a termelést korlátozó feltételekkel és adminisztratív terheivel nehéz helyzetet teremtett az Európai Unió mezőgazdaságában.

A tüntetők egy része autógumikat és szalmabálákat gyújtott fel, és egy csoportjuk traktorokkal próbált utat törni a rendőrségi kordonon keresztül. A rendőrség több helyen könnygázt és vízágyúkat vetett be a tömeg feloszlatására.

BELGIUM EU FARMERS DEMONSTRATION
 
Gazdatüntetés Belgiumban
 
A rendőrség vízágyúval oszlatja fel az égő barikádokat az európai gazdák tiltakozása során a Justus Lipsius Tanács épülete körül, az EU Mezőgazdasági és Halászati ​​Tanácsának ülésének közelében, 2024. február 26-án Brüsszelben, Belgiumban. A gazdák a csökkenő jövedelmek, a túl bonyolult jogszabályok és a adminisztratív túlterheltség miatt tüntetnek. A gazdák körében kezdetben Franciaországban kirobbantott elégedetlenség több európai országra, köztük Belgiumra is átterjedt.
Fotó: EPA/OLIVIER MATTHYS