„Klubrádió
A lényeg

Országot váltanak a gyorskorcsolyázó olimpiai bajnok Liu testvérek

8/11/2022 14:49

| Szerző: Klubrádió

Bár Kósa Lajos, a szövetség elnöke augusztusban még kizárta, kedden kiderült: a magyar színekben olimpiai bajnok Liu fivérek, Shaolin Sándor és Shaoang a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) hozzájárulását kérték az országváltásukhoz vezető folyamat megindításához.

Liu Shaoang kétszeres olimpiai bajnok, idén a sprintszámban 500-on nyert, négy éve a váltó tagjaként, emellett hatszoros világbajnok. Liu Shaoang először a 2017-es innsbrucki junior vb-n csillantotta meg a tehetségét, amikor 500, 1000 és 1500 méteren is világbajnok lett, ami egyedülálló az egész sportágban.

Liu Shaolin a 2018-as történelmi olimpiai aranyból – amely Magyarország első téli olimpián nyert aranyérme volt – a váltó befejező embereként vette ki a részét, emellett kétszeres világbajnok. Az idei olimpián 1000 méteren győzött, de kizárták.

Az MOKSZ keddi tájékoztatása szerint a két rövidpályás gyorskorcsolyázó nem nevezte meg, hogy melyik ország színeiben kívánja folytatni pályafutását, és a MOKSZ felé egy nemzeti szövetség sem jelzett igényt formálisan vagy informálisan a sportolók versenyzői jogának megszerzésére.

A Liu testvérek augusztusban jelentették be, hogy – követve a magyar válogatottól távozó kínai edzőjüket, Csang Csing Linát – Kínában készülnek az idényre. Döntésüket úgy indokolták, hogy a sport mellett az életre is ő nevelte őket, ezért együtt folytatják. A két versenyző gyerekkoruk egy részét Kínában töltötte.

Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke augusztusban kijelentette:  nem fog országot váltani a testvérpár. Hangsúlyozta, hogy a Liu-fivérek nem kínai, hanem magyar állampolgárok. Kína és hazánk között nincs kettős állampolgárság, ők magyarok.

(Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás)