„Köszönjük,
A lényeg

Orosz hadihajókat láttak a megrongálódott Északi Áramlatnál

29/09/2022 17:14

| Szerző: Klubrádió

A megsérült Északi Áramlat nevű gázvezeték környékén az orosz haditengerészet hajóit vették észre európai tisztviselők a CNN szerint. A vezetéken felfedezték a negyedik törést is. A NATO pedig határozott válaszlépéseket ígért, ha támadás éri a kritikus infrastruktúrát.

Bár a német szövetségi kormány szakértői, illetve svéd hatóságok is úgy nyilatkoztak, hogy az incidenst minden bizonnyal célzott támadás váltotta ki, ezt egyelőre nem bizonyították.

Azt hangsúlyozta a CNN cikke szerint egy dán katonai tisztviselő, hogy orosz hajók rutinszerűen járnak arrafelé. A tisztviselő szerint a Balti-tengeren már jó ideje, hogy megnőtt az orosz jelenlét, amivel más országok éberségét tesztelhetik.

Az ügyben rövidesen hivatalos vizsgálat indul, de ez még várat magára, mivel a csövekben lévő nyomás miatt nem lehet megközelíteni a területet. Közben Dánia és Svédország is jelezte, hogy szakértői segítséggel fogja megvizsgálni a detonáció okát.

A NATO közleményt adott ki, ebben „aggodalomra okot adónak” nevezte a Balti-tenger nemzetközi vizein két orosz gázvezetéken keletkezett károkat, különösen amiatt, hogy a rendelkezésre álló információk szerint e károk „szándékos, meggondolatlan és felelőtlen szabotázsakciók” eredményei.

A gázömlés veszélyes a hajózásra, és jelentős környezeti károkat okoz. A NATO ezért támogatja a kár eredetének megállapítására irányuló vizsgálatokat – írták.

Közölték azt is: a tagországok elkötelezik magukat amellett, hogy felkészülnek az állami és nem állami agresszoroknak az energia- és egyéb ágazatok elleni hibrid taktikai fenyegetéseire. A szövetségesek létfontosságú energiainfrastruktúrája elleni bármilyen szándékos támadásra egységes és határozott választ kell adni – írta közleményében az észak-atlanti szervezet.

A Balti-tengeren hétfőn jelentettek ismeretlen eredetű gázszivárgásokat, amelyekről kiderült, hogy a Svédország és Dánia közelében húzódó két orosz gázvezetéken keletkezett lyukak okozzák. Csütörtökön derült ki, hogy már négy helyen szivárog a gáz az Északi Áramlatból. Mind a svéd, mind a dán kormány közölte: szabotázsakció történt, és bejelentették, hogy sürgős vizsgálatot kezdeményeznek az ügyben.

(forrás: hvg.hu)