„Támogassa
A lényeg

"Orbán Viktor is hasonlóan gondolkodik" – mondta a villamoson leszbikus párra támadó férfi a bíróságon

30/03/2023 20:04

| Szerző: Klubrádió

Közösség tagja elleni erőszak miatt nem jogerősen öt év börtönre ítéltek egy férfit, aki 2021 őszén támadt két nőre, akik egymás kezét fogták az 52-es villamoson. A vádirat szerint a férfi késsel fenyegette meg a két nőt. "Orbán Viktor is hasonlóan gondolkodik" – jegyezte meg a büntetett előéletű férfi a tárgyaláson, hozzátéve, hogy szerinte nem egészséges (főleg gyerekek számára), ha azonos nemű párokat látnak nyilvánosan. Ezzel együtt tagadta bűnösségét.

„Az összes ilyet meg kell ölni! (…) Mit b*ziskodtok itt? Elvágom a torkotokat, kivéreztetlek titeket” – ilyen és ehhez hasonló szidalmakat és fenyegetéseket intézett a tanúvallomások szerint K. I. még 2021 őszén a budapesti 52-es számú villamoson két nőhöz, akik egymás kezét fogták – számolt be az ügyről a hvg.hu. Az eset a késő esti órákban történt, a két sértett már a villamoson ült, amikor a vádlott felszállt a járműre dobozos sörrel a kezében. A tanúvallomások alapján a férfi enyhén spicces lehetett, bár ő ezt tagadta, csak azt ismerte el, hogy volt nála alkohol.

A vádirat szerint késsel fenyegette meg a két nőt, méghozzá egy 9 centiméter pengehosszúságú bicskával, amellyel többször szúró mozdulatot is tett a sértettek felé. Az incidensnek a villamosvezető vetett véget, aki többszöri figyelmeztetés után végül leszállította a férfit még a Határ úti végállomás előtt, majd a végállomáson a két nőt – akik egyike időközben már hívta a rendőrséget – a BKV pihenőhelyiségébe menekítette. A férfi még egy ideig figyelte a sértetteket a végállomásnál, majd elment, de később visszatért, ekkorra viszont már kiérkezett a rendőrség és elfogták.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság 2022. október 6-án kelt végzésével megállapította, hogy a cselekmény a vádirati minősítéstől eltérően emberölés előkészülete bűntetteként is minősülhet, erre tekintettel az ügyet áttette a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Fővárosi Törvényszékre.

Az ügyet csütörtök reggel tárgyalta a Fővárosi Törvényszék, ahol ismét meghallgatták a vádlottat, a két sértettet, a villamosvezetőt, egy büfést (akitől a vádlott a villamosról leszállás után további alkoholt vásárolt) és az egyik sértett volt férjét is. A középkorú, érettségivel nem rendelkező K. I. tartotta magát korábbi vallomásához, mely szerint nem érzi magát bűnösnek. A férfi egyébként büntetett előéletű: testi sértés, garázdaság, zaklatás és ittas vezetés is szerepel bűnlajstromában.

Az ügyészség képviselője megkérdezte a vádlottat, hogy akkor is a vádiratban szereplő módon reagált volna-e, ha heteroszexuális párt lát a villamoson. Erre K. I. arról kezdett beszélni, hogy néhány helyet kivéve Magyarország és a világ még nem tart ott, hogy azonos nemű párok nyilvánosan „ilyesmit” csináljanak.

„Orbán Viktor is hasonlóan gondolkodik” – jegyezte meg, hozzátéve, hogy szerinte nem egészséges, főleg a gyerekek számára nem, ha azonos nemű párokat látnak nyilvánosan. A vádlott megjegyezte, ő nagyon konzervatív családban nőtt fel és élőben még nem látott ehhez hasonlót, ezért is botránkozott meg ennyire.

K. I. egyébként azt állította, hogy ő kérte a villamosvezetőt, állítsa meg a villamost, mert ő nem bír tovább egy légtérben lenni a két nővel. A villamosvezető ezzel szemben a csütörtöki tárgyaláson azt állította, hogy ő szállította le a járműről a férfit.

Az első meghallgatott nő vallomásában elmondta, hogy csak egymás kezét fogták. „Nem is szeretek mást nyilvánosan csinálni. Maximum egy puszit adtam a barátnőm homlokára, de nem vagyok benne biztos” – jegyezte meg a bíróság előtt. Az eset alatt csak ők hárman, a két sértett és a vádlott tartózkodott a villamoson és a két nő azt állította, sőt, a villamosvezető is, hogy K. I. vélhetően enyhén részeg lehetett. A villamosvezető azt mondta, hogy már messziről látta, hogy a villamosra váró férfi ittas állapotban van.

„Kellemetlen, hogy ilyen dolog miatt valaki bántani akar” –  mondta ezt már a másik sértett, utalva a szexuális orientációjára, de ő is tagadta, hogy csókolózott volna a párjával, elmondása szerint „meghúzták” magukat.

A villamosvezető a csütörtöki tárgyaláson elmondta, aznap este arra lett figyelmes, hogy valaki kiabál a villamoson, sértegeti és az életük kioltásával fenyegeti utastársait. A járművezető úgy emlékezett, hogy K. I. azt is mondta a két nőnek, hogy „felvágja őket a Határ úton, mint egy disznót”. Többször meg is állította a villamost és hátrament az utastérbe, hogy csillapítsa a kedélyeket.

A végállomásnál lévő aluljáró büfését is beidézték a csütörtöki tárgyalásra, aki elmondta, hogy miután a férfit leszállították a villamosról, tőle vett alkoholt és egy éppen ott tartózkodó vásárlótól is megkérdezte, hogy ő b*zi-e, mert, ha igen, akkor őt is bántani fogja, mint ahogy azt az imént tette a villamoson. Kvázi hencegett azzal, hogy elbánt két azonos nemű emberrel, de valójában a szóbeli fenyegetésen kívül nem történt más.

A bíróság az elhangzottak és a csatolt dokumentumok alapján azt állapította meg, hogy a vádlott nem kísérelte meg megölni a sértetteket, ezért nem áll meg az emberölés előkészületének vádja. A bíró azonban bűnösnek találta K. I.-t közösség tagja elleni erőszak bűntettében és 5 év börtönre ítélte – az ítélet nem jogerős, az ügy folytatódik másodfokon, mivel a védelem fellebbezett. A férfi továbbra is letartóztatásban marad.

(forrás: hvg.hu)