„Klubrádió
A lényeg

Orbán szerint lehet beszélni az ő felelősségről is Völner ügyében, de csak a pertől függően

21/12/2021 12:48

| Szerző: Klubrádió

Nem ismer olyan körülményt, ami megalapozná Varga Judit igazságügyi miniszter felelősségét Völner Pál ügyében, és hasonlóan látja saját helyzetét is – erről beszélt Orbán Viktor kormányfő. Azt is mondta, meg kell várni az ítéletet, csak utána lehet a miniszter és a miniszterelnök felelősségéről beszélni.

Nem tartja felelősnek Varga Judit igazságügyi minisztert a Völner-ügyért és saját magát sem – nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök az év végi rendkívüli kormányinfón. Úgy véli, mindenekelőtt meg kell várni a bíróság döntését, és mint utalt rá, szerinte csak ezután lehet azzal a kérdéssel foglalkozni, kinek lehetne még felelőssége a korrupciógyanúba keveredett államtitkár, igazságügyi miniszterhelyettes ügyében. Meg kell várni az ítéletet, utána lehet a miniszter és a miniszterelnök felelősségéről beszélni – mondta a Telex kormányinfón feltett kérdésére.

Az RTL újságírójának kérdésére válaszolva Orbán azt mondta, akkor értesült az ügyről, amikor az ügyészség sajtóközleményt adott ki róla. A tévé újságírója felidézte, hogy a nyilvánosságra került nyomozati iratok szerint magasabb beosztású politikus is érintett lehet, Orbán szerint ezzel nem foglalkoznak.

 
 Orbán Viktor miniszterelnök a Kormányinfón 2021. december 21-én. Forrás: Facebook
 

Orbán arról beszélt, az egész ügyet kizárólag az ügyészség vizsgálja, a kormánynak nincs jogköre vizsgálódni. „Meg kell várnunk az ügyészség vádemelését, majd akkor tudunk cselekedni” – tette hozzá.

A HVG kérdésére azt mondta, nem akar előre ítélkezni, azt azonban elvárja, hogy ilyen helyzetben az állami tisztségviselő, amikor a saját védelmére megy el nagyrészt az energiája, mondjon le, ahogy azt Völner Pál meg is tette.

Orbán azt is elmondta, Völnerrel, akit régi harcos társának tart, néhány hete, a Parlamentben beszélt utoljára. Megjegyezte, nagyon régóta ismeri Völbert, együtt voltak kollégisták. Hozzá kapcsolódik egy önmaga számára kellemetlen emléke is: amikor Brezsnyev szovjet pártfőtitkár halálakor fel kellett állni, néhányan ülve maradtak, köztük Orbán és Völner is. A bátrabbak, köztük Völner a teremből is kimentek. „Diákkoromban is bátrabb volt, mint én” – mondta Orbán, aki mont mondta, nagyon sajnálja, hogy kialakult ez a helyzet, és a bírói ítéletig magában sem dönt Völner kérdésében.