„Klubrádió

Operatív törzs: Mostantól Szputnyik vakcinára is lehet időpontot foglalni

5/05/2021 12:58

| Szerző: Klubrádió

Az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy már Szputnyik vakcinára is lehet időpontot foglalni az eeszt.gov.hu-n. Müller Cecília kitért arra, hogy itthon még mindig a brit mutáns fertőz, de vélhetően csak idő kérdése, hogy az indiai mutáns is megjelenjen. Szó esett arról is, hogy nem kell félnie annak, akinek két oltást követően sem mutatnak ki kellő ellenanyagot a szervezetében, a háziorvosoknak pedig megkezdték az első jutalmak kiutalását a hétvégi és ünnepnapi oltások után.

Mostantól kezdve a szputnyik vakcinára is lehet időpontot foglalni – jelentette be Müller Cecília az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. Az országos tiszti főorvos jelezte: immár, akinek érvényes regisztrációja van, az AstraZeneca, Sinopharm és Szputnyik vakcinára tud időpontot foglalni. Emlékezetett továbbá, hogy a teljes védettséghez a második oltás is szükséges, így arra kért mindenkit, hogy vegyék fel a második oltást is.

Zajlik a járvány, továbbra is velünk van a koronavírus, mondta Müller, így továbbra is fontos a védelmi intézkedések betartása. Mindegyik vakcina hatékony és biztonságos, amit Magyarországon használunk, immár hatféle vakcinával gazdálkodhatunk, tette hozzá az országos tiszti főorvos.

A járvány Magyarországon továbbra is a brit mutáns révén fertőz, indiai mutánst még nem azonosítottunk az országban, de természetesen ez valószínűleg idő kérdése – fogalmazott, jelezve, hogy a brit mutáns megbetegítő képessége rendkívül erőteljes.

Müller felhívta a figyelmet arra is, hogy annak, aki három hónapon belül esett át a betegségen, nem ellenjavalt az oltás három hónapon belüli felvétele. Ezt az oltóorvossal kell megbeszélni, mert azoknál, akiknél enyhe lefolyású volt a betegség, nem képződik sok ellenanyag a fertőzés során.

A fiatalokat arra kérte, regisztráljanak a védőoltásra, hiszen hamarosan elkezdik oltani a 16-18 éves korosztályt. A jövő hét második felében indul majd az oltásuk a jelenlegi tervek szerint.

Az, hogy bármilyen ismétlő oltásra szükség lesz-e, azt a jövő fogja eldönteni, a gyártók és a hatóságok is figyelemmel kísérik a vakcinák hatásosságát. Mivel nagyon rövid idő telt el az első oltások óta, ezért folyamatos figyelemmel kísérés a válasz azokra a kérdésekre, hogy meddig tart egy-egy vakcina védelmi ideje.

Jelenleg mindegyik megvéd minket a fertőződéstől, de ha attól nem is egészen, a súlyos, szövődményes lefolyástól mindenképpen – húzta alá.

Az újságírói kérdésekre válaszok:
– A járványügyi helyzetünk bár biztató, még nagyon törékeny, ezért is kell betartani a szabályokat és felvenni a védőoltást.
– Azok a fiatalok is regisztrálhatnak a védőoltásra, akik átestek a fertőzésen.

(Forrás: 24.hu, portfolio.hu)